Logo noordoosttwente.nl


In Ootmarsum wordt binnenkort de oogste op nostalgische wijze binnengehaald. Foto: Margaret Lansink/Tubantia
In Ootmarsum wordt binnenkort de oogste op nostalgische wijze binnengehaald. Foto: Margaret Lansink/Tubantia

Ootmarsum haalt oogst op nostalgische wijze binnen

OOTMARSUM - Een van de akkers op de es tegen de flanken van de Kuiperberg geven in Ootmarsum nog steeds het oude vertrouwde aanzicht van weleer: een golvend roggeveld. Aan de Zonnebergweg met uitzicht op de molen is deze akker te vinden en daar wordt al vele jaren traditioneel de rogge gemaaid.

Waar gezaaid is, kan worden geoogst. En op dinsdag 25 juli zullen de pachters van de essen de oogst op nostalgische wijze binnenhalen. De boeren uit Ootmarsum en Agelo gebruiken oude werktuigen, paard en wagen, een tractor en een maaimachine. Het belooft volgens de organisatie een fraai schouwspel te worden.

Het programma:
10.30 uur: In het openluchtmuseum in Ootmarsum vindt het aanspannen van de wagen plaats en vertrekt men vanaf het museum.
11.00 uur: Aankomst op de akker aan de Zonnebergweg. Er wordt gemaaid met de hand, met paard en machine en met de tractor en machine en er wordt toelichting gegeven.
12.00 uur: De boerinnen brengen koffie en brood voor de werkers.
15.00 uur: De volgeladen wagen gaat door het centrum naar het openluchtmuseum. De garven worden opgezet in hokken in de weide van het Los Hoes van het openluchtmuseum. Ook de nieuwe Kapberg wordt tijdens deze oogstdag betrokken bij dit evenement. In de bakspieker is te zien hoe van het roggemeel de originele roggestoet gemaakt wordt.

reageer als eerste
Meer berichten