Logo noordoosttwente.nl


Kamerkoor Canteklaer - met stadsbeiaarier Hylke Banning als tenor - waagt zich aan een uitdagend stuk in de Plechelmus.
Kamerkoor Canteklaer - met stadsbeiaarier Hylke Banning als tenor - waagt zich aan een uitdagend stuk in de Plechelmus.

Canteklaer zingt motetten Bach in Plechelmus

In haar concert waagt Kamerkoor Canteklaer zich aan één van de hoogtepunten van de koorliteratuur: de motetten van J.S. Bach.

Oldenzaal – Canteklaer zingt op zondag 8 oktober om 16.00 uur in de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn verkrijgbaar bij de Tourist Info Oldenzaal en via www.canteklaer.nl.
Voor veel zangers gaat daarmee een grote wens in vervulling. Van de in totaal zes motetten die Bach schreef, zingt Canteklaer er vier: 'Jesu, meine Freude' is een motet voor 5-stemmig koor, 'Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf', 'Fürchte dich nicht', en 'Komm, Jesu, komm' zijn voor 8-stemmig dubbelkoor.

De motetten dateren uit de tijd dat Bach cantor was van de Thomaskirche in Leipzig (1723-1750). Ze zijn in opdracht geschreven voor begrafenissen van belangrijke personen. De motetten moesten dus in zeer korte tijd gecomponeerd en ingestudeerd worden.
Naast deze vier motetten zingt Canteklaer een vroeg werk waarvan verrassend genoeg recent is komen vast te staan dat het door Johann Sebastian Bach is geschreven: 'Ich lasse dich nicht, du segnest mich denn'.

Het concert begint overigens met de uitvoering van 'Immortal Bach' van Knut Nystedt.

Canteklaer is een kamerkoor met ongeveer 25 leden. Het staat onder leiding van Iassen Raykov.

Ook de stadsbeiaardier van Oldenzaal werkt mee: Hylke Banning. "Als stadsbeiaardier hebben de meeste inwoners van Oldenzaal mij vast wel eens gehoord. Maar begin oktober zing ik als tenor van Kamerkoor Canteklaer voor het eerst in de St. Plechelmusbasiliek. Heel bijzonder. Ik kijk er dan ook naar uit!"

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox