Er is veel belangstelling voor de expositie die Ruud Olde Dubbelink samen met de Culturele Raad Denekamp samenstelde. De expositie geeft een uniek beeld van Denekamp tot en met de Tweede Wereldoorlog.
Er is veel belangstelling voor de expositie die Ruud Olde Dubbelink samen met de Culturele Raad Denekamp samenstelde. De expositie geeft een uniek beeld van Denekamp tot en met de Tweede Wereldoorlog.

Expositie in Huize Keizer: de verdwenen wereld van J.H. Mensink

Museum Huize Keizer heeft een collectie bij elkaar verzameld die een bijzonder beeld geeft van de landschappen van Denekamp rond de vorige eeuwwisseling. Het werk van J.H. Mensink staat centraal. Er bleken nog héél veel werken van hem her en der te hangen.

Denekamp – Johannes Henricus Mensink leefde van 1876 tot 1952 en was huisschilder én kunstschilder.
Ruud Olde Dubbelink – oud-conservator van het Oldenzaal Palthe-huis – heeft een 'Mensink' boven zijn dressoir hangen. "Toen mijn broer er ook een bleek te hebben, was mijn interesse gewekt."
Hoeveel schilderijen heeft Mensink gemaakt? Honderden? "Minstens," knikt Olde Dubbelink bevestigend. "Hij was een enorm productieve schilder."

Voor de expositie die Olde Dubbelink samen met de Culturele Raad Denekamp samenstelde, zijn tientallen schilderijen verzameld. In Denekamp en wijde omstreken bleken nog talloze Mensinks te hangen. Bekend zijn Mensinks schilderijen van Rembrandt. Het was uniek in die tijd dat Mensink met de trein naar Amsterdam ging om in het Rijksmuseum de werken van Rembrandt te bekijken en ze ter plekke alvast te schetsen en te schilderen. Dan werkte hij ze thuis verder uit.
Maar voor veel schilderijen bleef hij dichtbij huis. Mensink schilderde veel landschappen in en rond Denekamp zoals het Lutterzand en Beuningen. Daarvoor trok hij het veld in en zijn dochter Annie Korf moest dan mee. Op woensdagmiddag nog wel, als ze eigenlijk een vrije middag had. Tijdens de opening van de expositie moest ze er om lachen, toen wilde ze soms gewoon een vrije middag.

"De expositie heet bewust de 'Verdwenen wereld van J.H. Mensink," aldus Olde Dubbelink. "Mensink was het best in landschappen schilderen. Zijn Rembrandts zijn leuk, maar bleken lastig. Het perspectief en de verhoudingen in landschappen zette hij beter neer. En in zijn stillevens met bloemen was hij ronduit goed. Mensink haalde zijn inspiratie uit de 17e-eeuwse schilderkunst, iets was heel duidelijk is in zijn stillevens met bloemen. Qua seizoen klopte het niet – hij liet alle bloemen tegelijk bloeien – maar qua schilderkunst zeker wél."

De schilderijen in de expositie komen van particulieren; Mensinks schilderijen hangen bij veel mensen thuis. Bij Franco en Hanny Schellings bijvoorbeeld. "Leuk, deze expositie," aldus Franco Schellings. "Mensink was mijn oom en in onze familie hangen heel veel van zijn werken. Ze zijn allemaal bewaard gebleven. Grappig om te zien dat hij ook 'dubbele' schilderijen maakte. Sommige die ik op de expositie zie, hangen ook bij ons thuis. Ons favoriete schilderij is bijvoorbeeld Rafaels De Madonna della Sedia, maar die had iemand anders al ingebracht."
Het echtpaar leende meerdere schilderijen uit aan Huize Keizer. "Het is nu heel kaal bij ons aan de muren," lachen ze.

En wat is de favoriet van Ruud Olde Dubbelink? "Een aquarel van de Dinkel bij Hassinkhof, geschilderd in 1946. Er hangt een bepaalde mystiek over het schilderij, het is bijna mistig. Erg mooi."

Museum Huize Keizer is zelf ook een schilderij van Mensink rijker. Een familie uit Delden schonk het aan het museum.

Expositie bezoeken

De expositie 'De Verdwenen wereld van J.H. Mensink' is tot en met 25 februari te bezoeken in Museum Huize Keizer in Denekamp, van woensdag tot en met vrijdag en elke eerste en derde zondag van de maand van 13.30 tot 16.30 uur. De entree is gratis.

Meer berichten

Shopbox