Logo noordoosttwente.nl


De leerlingen kregen lastige zinnen te verwerken tijdens het Carmeldictee.
De leerlingen kregen lastige zinnen te verwerken tijdens het Carmeldictee. (Foto: Bibliotheek Oldenzaal)

Lastig Carmeldictee over verre familie

Onder de titel 'Verre familie' was het Afrikaans dit jaar het thema van het Groot Carmeldictee der Nederlandse taal. Het dictee werd voor het laatst samengesteld door Mieke Deckwitz, docent Nederlands.

Oldenzaal - 32 finalisten van de Oldenzaalse Carmellocaties deden op woensdag 29 november mee aan de eindronde van deze Taalwedstrijd. Zij waren als besten voortgekomen uit de klassikale voorronde onder duizend derdeklassers, gehouden in de week voor de herfstvakantie.

De leerlingen kregen lastige zinnen voorgeschoteld zoals 'Het Afrikaans kent een aantal grappige woorden, een plonspoel is een zwembad en een tepeltapper een zuigeling. Een riller is een eng boek en een tuimeltrein een achtbaan; een alcoholisch drankje wordt ook wel waggelwater, grapsap of dwaalwater genoemd.'

De competitie leverde uiteindelijk vier winnaars op, verdeeld over de deelnemende onderwijsniveau's. Dat zijn Anouk Luchtmeijer (VMBO Basis Potskampstraat), Timo Noppert (VMBO Kader/GTL Potskampstraat), Naomi van Duuren (HAVO Thij) en Else Snippert (VWO Lyceumstraat). Zij ontvingen allen een e-reader. De andere finalisten kregen een boek als cadeau.

Namens de gemeente Oldenzaal was wethouder Manouska Molema aanwezig. Het Groot Carmeldictee der Nederlandse taal, is een gezamenlijke activiteit van het Twents Carmel College en de Bibliotheek Oldenzaal.

Meer berichten
Shopbox