Foto: Franklin Veldhuis

Rob Meijer blikt terug op periode bij reclamebureau de Zuil

Oud-reclamefotograaf Rob Meijer was in de jaren zestig werkzaam bij het in die jaren grootste reclamebureau van Oost-Nederland De Zuil in Enschede. Het bedrijf was gevestigd in de villa aan de Hogelandsingel 21. De geboren Ootmarsummer stuurde ons een artikel, waarin hij die periode beschrijft en daarbij een pdf van een prachtig geïllustreerd boekje, dat hij wijdde aan de jaren dat hij er werkte. Hij kwam op het idee dé Weekkrant te schrijven, nadat hij had gezien dat de villa nieuwe bewoners krijgt: "Ik kreeg een folder van het zorgcentrum zich hier gaat vestigen. Mooi dat er weer leven in de brouwerij komt in dat roemruchte pand."

Enschede - "Het pand van Menno Luiten waar jarenlang Reclameadviesbureau De Zuil was gevestigd, was mijn eerste werkplek. Vers uit militaire dienst met een fotografie-diploma op zak mocht ik de fotostudio die in de garage was gevestigd runnen. De Zuil was destijds het grootste reclamebureau van Oost Nederland. Een omzet van maar liefst 70 miljoen gulden en grote klanten zoals Grolsch, Bolletje, Miele, Friese vlag, etcetera."

Op twee wielen de stad door

"Fotografie stond toen in de kinderschoenen. Ik moest het doen met een plafond vol persglaslampen en analoge camera's, zoals Hasselblad, Rolleiflex en Super Cambo. Allemaal met filmpjes, die je zelf in de donkere kamer moest ontwikkelen en afdrukken. Dus niks digitaal: allemaal handwerk. Binnen het bureau werkten de creatieven ook al heel anders dan nu. Geen computers, maar teken-, knip- en plakwerk. Tekstjes werden met plakletters op papier gezet en ik moest er fotografisch afdrukken van maken, op maat voor de werktekening van de advertentie. Van die werktekening werden dan weer clichés gemaakt, die de drukker in z'n drukmachine zette. In het Dafje van De Zuil scheurde ik vaak en soms op twee wielen door Enschede om fotoattributen op te halen of spullen weg te brengen."

Bier met scheerschuim

"Een bijzondere ervaring was de proeven die ik mocht maken naar aanleiding van een bezoek van Gerard Brummer, grote baas van Grolsch, die advertenties wilde van stillevens, waarin een pilsje centraal stond. Bij het Rijksmuseum een aantal schutterijattributen gehaald: musketgeweer, kruitvat, hoed met veren. Het pilsje kreeg een speciale behandeling: scheerschuim uit de bus er op, een zilverpapiertje er achter en met de plantenspuit waterdruppels en zie: Grolsch schitterde van vakmanschap! Ik was van 1965 tot 1969 bij De Zuil en deze tijd was van grote invloed op mijn verdere loopbaan."

Boekwerk

Omdat de jeugd van nu er volgens Meijer geen idee van heeft hoe er vijftig jaar geleden in de fotografie werd gewerkt, heeft hij een boek gemaakt met als titel 'Revolutie in de fotografie'. Belangstellenden kan hij de pdf mailen: rp.meijer@kpnmail.nl.

Meer berichten