Logo noordoosttwente.nl


Is uw band voorzien van het Alpineteken? Dan voldoet hij aan de nieuwe Duitse regels. Alleen het M+S-teken volstaat niet meer.
Is uw band voorzien van het Alpineteken? Dan voldoet hij aan de nieuwe Duitse regels. Alleen het M+S-teken volstaat niet meer. (Foto: Bjorn Kok)

Kent u de nieuwe Duitse regels voor winterbanden al?

De regels voor het gebruik van winterbanden in Duitsland zijn sinds 1 januari aangescherpt, maar volgens onderzoek van Marteffect en BOVAG zijn Nederlandse automobilisten daar niet van op de hoogte.

NOTwente – Het grootste verschil: sinds 1 januari staat de aanduiding M+S niet meer als kwalificatie op de winterband, maar is het zogenaamde sneeuwvlokjessymbool verplicht op alle nieuwe winter- en vierseizoenenbanden.
De Duitse overheid verplicht het symbool op alle banden die vanaf dan worden geproduceerd en gemonteerd om in de winterperiode op de openbare weg te gebruiken.

Dat is niet erg bekend: 93 procent van de ondervraagden denkt met de markering M+S wel gewoon te voldoen aan de aanstaande Duitse wetgeving. Bijna zes op de tien respondenten weet niet of hun eigen banden zijn voorzien van het sneeuwvlokje en zelfs driekwart kan niet zeggen of er wel of niet M+S op de band staat. M+S staat voor 'modder en sneeuw', 'mud and snow' of 'Matsch und Schnee'.

Om het sneeuwvlokjes- of 'Alpine'symbool te mogen gebruiken, moet de band aan bepaalde minimale eisen voldoen voor wat betreft grip bij winterse omstandigheden (de snow grip index).

Alle banden die vóór 1 januari 2018 zijn geproduceerd zijn vrijgesteld van de nieuwe Duitse plicht, ongeacht of ze na die datum daadwerkelijk worden gemonteerd; daarmee mag ook nog enkele jaren worden rondgereden.
Op de zijkant van alle banden staat een zogenaamde DOT-code, bestaande uit vier cijfers die de week en het jaar van productie weergeven. Indien er door Duitsland wordt gereisd en na de jaarwisseling worden nieuwe banden gemonteerd, moet er dus goed op deze code in combinatie met alleen M+S worden gelet.

In Duitsland wordt ook overwogen om een minimale profieldiepte van 4 millimeter voor winterbanden verplicht te stellen, net zoals dat nu al in Oostenrijk en Tsjechië geldt. In andere Europese landen gelden weer afwijkende regels.

Het advies voor Nederlandse wintersporters die richting de Alpen trekken is te zorgen voor winter- of vierseizoenenbanden met minimaal 4 millimeter profiel én met het sneeuwvlokjessymbool, zodat tijdens de complete reis overal aan de wet voldaan kan worden.

Een overzicht van de winterbandenregels per land is te vinden op www.bovag.nl/winterbanden.

Meer berichten
Shopbox