Logo noordoosttwente.nl


Langs de RouTextiel: het oude postkantoor

Welke invloed heeft de textielindustrie op Oldenzaal gehad? Dat leggen we uit aan de hand van artikelen uit het boek 'Langs de RouTextiel', te koop bij Tourist Information Oldenzaal. Deze keer het voormalige postkantoor.

In 1873 mocht de gemeente Oldenzaal van het Rijk een gebouw neerzetten voor een postbedrijf: het 'Rijks Post- en Telegraafkantoor'. De stad werd daarmee aangesloten op het net van telegraaflijnen. De laatste postiljon (postrijder) op de postwagen was B. Schaepers die van Oldenzaal naar Almelo via alle tussenliggende plaatsen reed. Hij vertrok om 13.00 uur uit Oldenzaal en was de andere dag om 5.00 uur terug.

Foto 2: 
In 1897 bleek het postkantoor aan het Plechelmusplein te klein voor zowel de kantoorruimtes als het woongedeelte. De posterijen besloten te verhuizen naar de Steenstraat tegenover de plek waar in 1925 het badhuis kwam te staan. Het gebouw werd in 1978 afgebroken.

Foto 3: 
De opening van het postkantoor was op 1 november 1874. In 1898 werd het tot woonhuis verbouwd voor textielfabrikant Hermannus Philippus Dzn. Gelderman. Later bestemmingen waren huisartspraktijk, winkel en horeca.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox