Hermanna was een bekende textielfabrikante, helemaal toen ze mee had gedaan aan de tentoonstelling in Den Haag.
Hermanna was een bekende textielfabrikante, helemaal toen ze mee had gedaan aan de tentoonstelling in Den Haag. (Foto: Tourist Info Oldenzaal)

Langs de RouTextiel: Hermanna Molkenboer

Wat heeft de textielgeschiedenis betekend voor Oldenzaal? Dat leggen we uit in Langs de RouTextiel, gebaseerd op het boek geschreven door Eddy Loohuis. Het is uitverkocht bij Tourist Info Oldenzaal, maar na-inschrijving is mogelijk. Deze week: Hermanna Elisabeth Molkenboer-Trip, fabrikante en feministe.

Oldenzaal kende rond 1900 een vrouwelijke textielfabrikant: Hermanna Elisabeth Molkenboer-Trip. Zij leidde de Oldenzaalse Stoomweverij v/h J.H. Molkenboer jr nadat haar man overleed én ze voedde haar vier kinderen op.

In 1898 deed Hermanna mee aan de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid in Den Haag, gehouden ter ere van de inhuldiging van de 18-jarige Wilhelmina als koningin. Ze was de enige Twentse textielfabrikant die meedeed en haar industriezaal leverde veel bekendheid op. Het publiek kon zien hoe de ratelende stoommachines van balen katoen draden sponnen en stoffen weefden.

Op de tentoonstelling maakte zij kennis met de reformbeweging, die uitging van een gezond leven en gemakkelijk zittende kleding. De reformbeweging hoorde bij het feminisme. Geïnspireerd op de ideeën van de reformbeweging ontwierp Hermanna een gebruiksvriendelijke kledinglijn.

Foto hieronder: Johannes Hermanus Molkenboer jr. kocht in 1872 de Oldenzaalsche Stoomweverij. Hij overleed in 1892 en zijn vrouw freule Hermanna Molkenboer nam de weverij over. 


Foto 3: Deze dames deden voor Hermanna mee aan de Nationale Tentoonstelling voor Vrouwenarbeid in Den Haag.


Foto 4: John Tattersall, een machinefabrikant uit Enschede, installeerde de weefspoel en scheermachines voor de tentoonstelling. Zo kon iedereen zien hoe de dames hun werk deden en dat leverde veel bekendheid op.


Foto 5: Molkenboer leverde ook direct aan particulieren. Het was een soort postorderbedrijf. Het bedrijf zette advertenties in een aantal Nederlandse kranten. De pakketten werden vanaf het Oldenzaalse postkantoor met paard en wagen of per trein in Nederland en Europa bezorgd.


Meer berichten
Shopbox