Foto: Gerrit de Heus

De ándere kampioenen in beeld, zoals het NK bosarbeid in De Lutte

Het NK bosarbeid dat jaarlijks op de Landgoed Twentefair in De Lutte wordt gehouden is opgenomen in het boek 'Deze zege in Zicht' van fotograaf Gerrit de Heus. De Heus ging voor zijn boek op zoek naar 'andere' kampioenen. Geen wereldkampioenen voetbal dus, maar kampioenen in bubbelvoetbal, boerengolf en palingroken. En bosarbeid dus, net zoals het NK forelvissen in Reutum.

De Lutte - Ruim een jaar heeft de De Heus aan zijn boek gewerkt: "Vooraf wist ik vaak niet wat te verwachten van de evenementen, dus is het eigenlijk een ontdekkingsreis geworden. Bij elk NK liet ik me verrassen. Ik ging er onvoorbereid heen, maar meestal kwam er wel een vrijwilliger naar me toe om het een en ander uit te leggen. En een halfuur later wist ik dan alles over, bijvoorbeeld, konijnen fokken."

Hij vervolgt: "Bij de meeste NK's, zoals sjoelen en survivalrun, gaat het er serieus aan toe, maar er zijn natuurlijk ook NK's die vooral voor de lol georganiseerd worden. Woksleeën en stokpaardenrennen zijn daar mooie voorbeelden van."
Op de vraag wat hij het meest bijzondere NK vond, antwoordt De Heus: "Ik denk dan toch Quidditch. Dat is het Zwerkbal uit de boeken en films over Harry Potter. Dat wordt nu als serieuze sport beoefend."

Het boek 'De Zege in Zicht' van Gerrit de Heus is verkrijgbaar in de boekhandel, op www.dziz.nl en op bol.com.

Meer berichten