Oldenzaal wordt op 12 mei overspoeld door smartlappenzangers uit het hele land. En iedereen mag natuurlijk meezingen.
Oldenzaal wordt op 12 mei overspoeld door smartlappenzangers uit het hele land. En iedereen mag natuurlijk meezingen.

Duizend zangers in de stad dankzij Smartlappenfestival Oldenzaal

Oldenzaal wordt op zaterdag 12 mei overspoeld door zangkoren. Dan wordt de tweede editie van het Smartlappenfestival gehouden. Maar liefst duizend zangers en zangeressen worden verwacht.

Oldenzaal – Vorig jaar was de eerste editie en vijf bestuursleden van de stichting Smartlappenfestival Oldenzaal hebben heel wat positieve reacties gekregen.
"Het sprak zich rond," vertelt Ingrid Hassing. "Deelnemers waren heel enthousiast en koren hebben dit jaar massaal gereageerd op onze uitnodiging."

Het resultaat mag er zijn: maar liefst 28 koren hebben zich aangemeld. "Van allerlei groottes. Het kleinste koor heeft vijftien zangers, het grootste koor maar liefst zeventig. In totaal komen zo'n duizend zangers naar het Smartlappenfestival. De inschrijving is intussen gesloten; zo blijft het overzichtelijk voor ons."

De koren worden tijdens het festival verwelkomd in de grote tent bij het Plechelmusbeeld. Daar is de officiële opening en rond 12.30 uur trekken de koren de stad in. Op zestien optreedlocaties zingen de koren hun repertoire, waaronder in de grote tent. De optredens duren ongeveer een half uur. Sommige koren hebben een vaste podiumlocatie, anderen lopen van locatie naar locatie. Het podium in de tent is populair; daar wordt om geloot.

Hoe is het idee van een smartlappenfestival in Oldenzaal ontstaan? "Wij gaan met het Smartlappenkoor Oldenzaal elk jaar naar een festival in Grave in Gelderland. Het is het grootste smartlappenevenement van Nederland. 'Dit moet in Oldenzaal ook mogelijk zijn,' zeiden we tegen elkaar. En dat bleek te kloppen, want al tijdens de eerste editie konden we ons verheugen op een heleboel enthousiaste koren. Koren genoeg in onze regio namelijk, maar er was nog geen smartlappenfestival."

Er doen dus veel koren uit de regio mee aan het Smartlappenfestival Oldenzaal. "En uit de rest van het land. Overal komen ze vandaan: Harlingen, Tiel, Biddinghuizen, Amersfoort. Met zijn allen maken we er een leuke dag van met een goede sfeer," besluit Hassing.

Het Smartlappenfestival Oldenzaal is te bezoeken op zaterdag 12 mei vanaf 12.30 uur in het centrum van Oldenzaal.

Benieuwd naar de deelnemende koren? Op facebook (Smartlappenfestival Oldenzaal) worden de deelnemers de komende tijd voorgesteld.

Meer berichten