De maatschappelijke status van de indianen in de VS wordt aan de kaak gesteld in Wind River.
De maatschappelijke status van de indianen in de VS wordt aan de kaak gesteld in Wind River.

Thriller van kwaliteit in Filmhuis Denekamp

Filmhuis Denekamp vertoont een heel ander soort film dan gebruikelijk: een thriller. Maar dan wel een thriller die bekendstaat als prachtige film en bovendien een aanklacht is tegen de manier waarop Amerikaanse autoriteiten omgaan met de indianen in de afgelegen, verwaarloosde reservaten.

Denekamp - In Wind River zorgt Cory Lambert als spoorzoeker ervoor dat wolven en poema's uit de buurt van het vee blijven, in het indianenreservaat in het gure noorden van de VS. De onervaren FBI-agent Jane Banner vraagt of hij haar kan helpen in het onderzoek naar de verkrachting en dood van een jonge indiaanse vrouw, wier lijk hij in de sneeuw heeft gevonden. Lambert beschouwt zijn medewerking als vanzelfsprekend.

Er staat in het thrillerdrama Wind River nog meer op het spel voor Lambert. Op vergelijkbare wijze verloor hij ooit zijn dochter. Bovendien was het meisje dat hij gevonden heeft haar hartsvriendin. En dat Banner de enige agent is die de FBI naar het reservaat stuurt, onderstreept maar weer eens de waardeloze maatschappelijke status die indianen nog altijd hebben. Dat laatste is ook de voornaamste reden geweest voor Taylor Sheridan, die zich met zijn scenario voor Hell or High Water (2016) in de kijker speelde, om nu zijn regiedebuut te maken. Verdwijningen in indianenreservaten blijven onopgelost, omdat de autoriteiten zich er nauwelijks voor interesseren.

Wind River is te zien op woensdag 9 mei om 20.00 uur in Kulturhus Denekamp. Kaarten kosten 7,50 euro, inclusief koffie of thee. Toegangskaarten zijn te reserveren via 0541 745300 en film@kulturhusdenekamp.nl.

kulturhusdenekamp.nl

Meer berichten