Bianca Leusink kan zich nu weer helemaal op haar grote passie, het schilderen, storten: “En me weer kunstenaar voelen.”
Bianca Leusink kan zich nu weer helemaal op haar grote passie, het schilderen, storten: “En me weer kunstenaar voelen.”

Bianca Leusink blij met verhuizing naar Museum Ootmarsum

Ze staat bekend om haar vrolijk gekleurde schilderijen. En haar eigen fleurige modelijn. Maar Bianca Leusink kwam af en toe amper aan schilderen toe. Omdat haar galerie in het hart van Ootmarsum zoveel tijd op slokte. "Maar ik ga nu weer doen wat ik het liefst doe: schilderen."

Ootmarsum - 10 jaar lang had ze haar eigen galerie, maar die is sinds begin deze maand ondergebracht in Museum Ootmarsum. Een verhuizing waar ze blij mee is: "Ik voelde me soms meer winkelier dan kunstenaar, waardoor soms wekenlang niets uit mijn handen kwam. Terwijl je je als kunstenaar toch eigenlijk voortdurend wil ontwikkelen."

De Haaksbergse is bepaald geen alledaagse kunstenaar. Zo komt ze telkens weer in het nieuws met haar in het oog springende creaties. Ze rijdt in een auto die beplakt is met haar eigen kunst, heeft een eigen modelijn en maakt speciale 'hoek-schilderijen', die je dus op een hoek van de kamer kunt hangen. In haar branche is het hoogst ongebruikelijk, maar ze had haar eigen reclameborden langs de voetbalvelden hangen. Waaronder zelfs dat van FC Twente.
Leusink begon haar carrière ooit doordat ze werd aangespoord door kunstenaar wijlen Jan te Wierik. "Hij gaf me een stuk papier en liet me mijn gang gaan. Vervolgens reageerde hij zo enthousiast dat ik vanaf dat moment ben blijven schilderen."

Ze blikt met veel voldoening terug op haar galerie in Ootmarsum. "Een prachtig stadje, waar ik in de loop der jaren veel mensen heb leren kennen en waar ik me helemaal thuis voel. Ik wilde hier dan ook per se blijven. Vooral ook omdat Ootmarsum de reputatie van kunststadje heeft en er zodoende mensen vanuit het hele land hier naartoe komen. Opmerkelijk is dat ik meer kunst verkoop in de rest van Nederland dan in Twente." Al heeft ze geen moment overwogen naar de Randstad te verhuizen. "Ik ben geboren en getogen in Twente en voel mij hier helemaal thuis."

Ook haar modelijn is populair. "Je kunt deze producten uiteraard ook verkopen via een website, maar voor kleding geldt dat je die niet alleen wilt zien, maar ook wilt passen. En ook een schilderij zoek je doorgaans niet uit vanaf een beeldscherm."

Daarom was ze regelmatig in haar winkel te vinden: om de klanten met raad en daad bij te staan. Maar vanaf mei heeft ze haar intrek genomen bij het Museum Ootmarsum. Een oplossing waar ze blij mee is. "Een fraai monumentaal pand met uitstraling." Het museum is zes dagen per week geopend. Zelf is ze twee dagen per week aanwezig. "Een dag doordeweeks en een in het weekeinde. Ik ben enorm blij met deze oplossing. Vooral omdat ik vanaf nu weer ga doen wat ik het liefst doe: schilderen en me weer kunstenaar voelen."

Meer berichten