Een meisjesteam werd door Stan Benneker blij gemaakt met ‘nieuwe’ voetbalschoenen. In totaal deelde de stichting van Stan al 1200 paar schoenen uit in Zuid-Afrika. Alles over het project is te vinden op kicks4africa.nl.
Een meisjesteam werd door Stan Benneker blij gemaakt met ‘nieuwe’ voetbalschoenen. In totaal deelde de stichting van Stan al 1200 paar schoenen uit in Zuid-Afrika. Alles over het project is te vinden op kicks4africa.nl.

Stan (18) uit Oldenzaal maakt Zuid-Afrikaanse kinderen blij met 'nieuwe' voetbalschoenen

Dat de zelfbedachte actie Kicks4Africa van Stan Benneker (18) uit Oldenzaal in een behoefte voorziet, bleek vorige week toen hij zelf een bezoek bracht aan Zuid-Afrika om honderd paar tweedehands voetbalschoenen uit te delen in onder meer de Townships van Johannesburg.

Oldenzaal - Hij zag kinderen die een passie hebben voor voetballen, maar nog nooit voetbalschoenen hebben gedragen. In samenwerking met MAVU Sport Development, de organisatie van oud-Oldenzaler Bram van Wijck, overhandigde Stan vele schoenen aan jonge kinderen en meisjesteams.

Alle schoenen komen goed terecht. Stan werkt intensief samen met MAVU, de organisatie die goed zicht heeft op de teams die het nodig hebben. De coaches van MAVU brengen in kaart waar de schoenen worden uitgedeeld.
Wat Stan bijzonder vindt, is dat de schoenen binnen het team blijven. Zo gaan ze langer mee en het risico dat schoenen verdwijnen naar huis, is klein.

Een coach van een voetbalteam van jonge jongens van 8 tot 10 jaar oud vertelde dat de kinderen op de onderzijde van de schoenen turven hoe vaak met het betreffende paar is gescoord. Uiteraard wil ieder kind de schoenen dragen waarmee het meest is gescoord. Dat vergt een tactvol optreden van de coaches. Verder viel het keer op keer op dat de kinderen zo verdraagzaam zijn. Ze vechten niet om de schoenen. Sterker nog, als blijkt dat een paar te groot of te klein is, wordt moeiteloos onderling gewisseld.

Ook werden tijdens het 'werkbezoek' van Stan voetbalschoenen uitgedeeld op basisscholen. Hier is MAVU de organisatie die het sporten stimuleert, enthousiasmeert en faciliteert met de aanleg van velden, baskets, goals, netten, hesjes, ballen en dergelijke. Op een basisschool in het noorden van Zuid-Afrika werden twee meisjesteams blij gemaakt met 'soccerboots'. De jongedames waren zo gedreven en gepassioneerd om te mogen voetballen, dat het een feest was ze van voetbalschoenen te voorzien.

Stan ervaart veel steun voor zijn actie vanuit Oldenzaal maar inmiddels ook uit de regio. "Het is hartverwarmend te zien hoeveel mensen oude voetbalschoenen inleveren."
Behalve dat soms tassen met schoenen, zonder afzender, aan de voordeur bij zijn huis hangen, komt het zelfs voor dat hij een overjarige collectie nieuwe schoenen krijgt. Vooral de maten 35 tot en met 40 komen erg goed van pas.

Stan gaat door met zijn actie en de samenwerking met MAVU wordt verder geïntensiveerd. "Gezamenlijk kunnen zowel Kicks4Africa als MAVU het verschil maken voor de voetbalsport in Zuid-Afrika."

Voor meer informatie: www.kicks4africa.nl.

Meer berichten