Foto: Tourist Info Oldenzaal

Langs de RouTextiel: H.P. Gelderman

Oldenzaals textiel ging ver de landgrenzen over, lezen we in 'Langs de RouTextiel', de rubriek die is gebaseerd op het boek van Eddy Loohuis (na-inschrijving bij Tourist Info Oldenzaal).

Oldenzaal - Hermannus Philippus Gelderman bouwde in 1896 de grote weverij Semarang, aan de spoorlijn Almelo-Salzbergen, bij de katoenspinnerij. De weverij vormde het hart van het fabriekscomplex. De textielproducten, zoals calicots, shirtings, jutezakken, paklinnen en verbandkatoen gingen per schip naar de haven van Semarang in Nederlands Oost-Indië, vaak in opdracht van de Nederlandsche Handelsmaatschappij NHM.

In Soerabaja en Semarang had H.P. Gelderman met zijn neef D.H. Harmsen in 1879 een handelshuis opgezet; de firma Harmsen, Zorn & Co., nadat Zorn uit de zaak was getreden. In 1924 verminderde de afzet van textielproducten naar Java, vanwege een enorme prijsdaling. In 1925 en 1926 steeg de afzet weer. Er gingen ook textielproducten naar India, China, West-Afrika en de Scandinavische landen.


In 1865 bouwde Gelderman een stoomjuteweverij (de 'Hedenstoom') aan de Spoorstraat en in 1884 bouwde hij de grote weverij Semarang.


Meer berichten