De gemeenten Dinkelland en Tubbergen, de GoOV en CATA hebben een dienstverleningsoverkomst ondertekend.
De gemeenten Dinkelland en Tubbergen, de GoOV en CATA hebben een dienstverleningsoverkomst ondertekend. (Foto: gemeente Dinkelland)

Toch zelfstandig op pad dankzij project de Reiskoffer

De gemeenten Dinkelland en Tubbergen gaan aan de slag met Reiskoffer om zo inwoners die moeite hebben met zelfstandig reizen en afhankelijk zijn van maatwerkvervoer, zelfstandiger en veilig te laten reizen.

Dinkelland - De Reiskoffer biedt maatwerk waardoor mensen weer zelfstandig kunnen reizen. Daar is tijd, begeleiding en ondersteuning voor nodig en daar wordt aan gewerkt met de Reiskoffer.

"Voor veel mensen is zelfstandig reizen naar een ander adres even vanzelfsprekend als eten of drinken. Maar er zijn ook genoeg mensen die het heel moeilijk vinden om zelf te reizen. Vaak hee¬ft dat te maken met onbekendheid", vertelt wethouder Duursma van Dinkelland. Door zonder hulp te reizen, wordt hun wereld ineens een stuk groter. Bovendien zijn zij niet meer afhankelijk van anderen om hen te ondersteunen.
"Zelfstandig reizen doe je niet van de ene op de andere dag. Daar is tijd, begeleiding en ondersteuning voor nodig. Voor de één wat meer dan voor de ander. Maatwerk dus. De Reiskoffer biedt dat maatwerk, door het aanbod van verschillende reisondersteunende producten", vult wethouder Tom Vleerbos van Tubbergen aan.

Er wordt gewerkt met de Buzz Buddy, een GPS-tracker met trainingsprogramma dat ervoor zorgt dat mensen met een beperking zelfstandig kunnen reizen. Er is ook een GoOV-app die praktische reisinstructies geeft.

Het project is geschikt voor inwoners uit de gemeente die gebruik maken of willen maken van een vervoersvoorziening vanuit de WMO of het leerlingenvervoer en willen leren om zelfstandig met het OV te reizen. "Het project Samen reizen met… uit de Reiskoffer maakt gebruik van enthousiaste vrijwilligers die helpen bij het zelfstandig leren reizen met openbaar vervoer. In kleine stapjes leggen zij uit hoe je moet reizen, net zolang totdat je het kunt zonder begeleiding", legt Carmen Hallensleben, projectcoördinator CATA uit.

De gemeenten zijn nu op zoek naar vrijwilligers die mensen willen helpen zelfstandiger te reizen. Meer informatie via 'Wij in de buurt', telefoon 085 0479404, e-mail servicepuntdinkelland@swtd.nl.

Wie wil toetsen of zelfstandig reizen ook iets voor zijn kind kan zijn, kan contact opnemen via m.bekhuis@noaberkracht.nl. Als na de oefenperiode blijkt dat zelfstandig reizen (nog) niet mogelijk is, dan is de terugkeer naar het aangepaste vervoer gegarandeerd.

Meer berichten