Het mooiste plekje van de wandeling volgens Eddy: de oude boerderij waar het stel dat hij tegenkomt, elkaar heeft ontmoet tijdens het tuffelgadderen.
Het mooiste plekje van de wandeling volgens Eddy: de oude boerderij waar het stel dat hij tegenkomt, elkaar heeft ontmoet tijdens het tuffelgadderen. (Foto: Eddy Oude Voshaar)

Wandelen met Eddy over het Brinkhorsterkerkpad

Eddy Oude Voshaar maakt prachtige wandelingen in Noordoost-Twente. Die wandelingen leveren hem zoveel inspiratie dat hij vanaf nu wekelijks een prachtig verhaal schrijft voor dé Weekkrant, als inspiratie voor de lezers. Wandel met Eddy mee. Deze week wandelt hij over het Brinkhorsterkerkpad vanuit De Lutte.

"Vanaf de Beuningerstraat wandel ik het roomse Binkhorsterkerkpad op. Het kerkenpad wandelt vanzelf naar de Plechelmuskerk in de Lutte toe. Het uitzicht over de velden en de akkers is hier weids en een zacht lentewindje brengt mij in een gelukzalige stemming!
Ik ga over een bruggetje dat zo smal is dat het water er maar net onder door kan stromen. Onder enkele hoog oprijzende eikenbomen staat een houten bankje. Een bejaard echtpaar heeft het bankje bezet. Ik vraag of ik er bij mag komen zitten.
"Joa natuurlijk wel," zegt de grijze man.

De gezette vrouw was bezig met het verstellen van een jasje. "Joa, mien vrouw mag hier altied graag zitt'n en dan neemt ze altied wat met om in de handen te hebben. Dit jasje is van mien kleindochter. Mien schoondochter wol het al noar de zolder hen doon. Moj voorstellen: noar de zolder. Twee knopen en een winkelhaakje wegwerken en het jasje kan zo weer een joar of 2 met… Het is allemoal zo anders as vroeger. Doarom majt wie hier ook zo graag ween'n. Het kerkenpad verandert hier nooit en wie hooft hier de fietsen nooit op slot te doen. En het is hier zo lekker rustig en wie geniet van alles wat wie hier om oos hen ziet. Joa en zo goat wie verdan. Zös den oale boerderij doar? Doar hebt wie mekaar in 1954 met het tuffelgadderen veur het eerst ontmoet. Het was liefde op het eerste gezicht, of nie vrouw?"
De vrouw toverde een glimlach op haar gezicht en het leek of de zon plotseling doorbrak.
Hé, daar zit op een paal een ooievaar. Wat zit ze stil. Zo stil… Het is een nepperd. Ze lijkt als twee druppels water op een echte ooievaar.

Dan loop ik langs een fraaie lange beukenhaag waar mussen in en uit vliegen. Ik steek de Postweg over en begeef mij op het landgoed Poortbulten. Het lijkt alsof ik in een groene tunnel loop.

Bij een boerderijtje aan de rand van het kerkenpad is een vrouw bezig om de krant uit de postbus te trekken. Ze heeft de tong tussen haar tanden. "Ik krieg die verdomde kraant niet heel uut de gleuf," zegt ze tegen mij. "Wie hebt samen met de buren de kraant maar Johan is noar zien zuster hen grosmaeien en noe moet ik maar zien hoe ik de krant heel uut de bus krieg."
Ik bood aan haar te helpen en voorzichtig kreeg ik de krant met de bijlage heel uit de postbus.

Ik vervolg mijn weg; geniet van een veld vol orchideeën. Voor mij ligt de spoorbaan die de treinen helemaal naar Moskou brengt. En hier hoor je het zingen van de Autobahn!
Ik loop via manege Poortbulten naar de dalende Losserse Stroat, schiet de spoorweg over en loop aan de andere kant van het spoor naar boven toe. Een trein geladen met vele Audi's gaat voorbij richting Holland, of verder.

Dan sta ik op het viaduct dat over de Autobahn loopt. Zoveel vrachtverkeer komend uit zoveel verre landen gaat hier onder mij voorbij!Het is mooi geweest en ik loop terug naar het Binkhorsterkerkpad.
De vrouw van de krant is de ramen aan het lappen en ze zwaait zich vasthoudend aan het keukentrapje naar mij."

De route

Deze wandeling ook maken? Eddy startte aan de Losserse Dijk in De Lutte en ging daar het Binkhorsterkerkpad op. Oversteken bij de Postweg, dan Binkhorsterkerkpad vervolgen en vervolgens voor de Poortbultenweg kiezen.

Meer berichten