Riëtte Kruize is de nieuwe directeur van stadstheater de Bond. De medewerkers zijn blij met haar komst. Foto: Suus’ Fotosjop
Riëtte Kruize is de nieuwe directeur van stadstheater de Bond. De medewerkers zijn blij met haar komst. Foto: Suus’ Fotosjop (Suus' FotoSjop)

Bond klaar voor fantastisch nieuw theaterseizoen

Stadstheater de Bond kijkt terug op een leuk theaterseizoen en bereidt zich ondertussen voor op het nieuwe seizoen. Want de brochure is uit en kaarten vliegen over de toonbank. Bij de programmering wordt zoals altijd veel rekening gehouden met talent en dat betekent dat er ook komend seizoen heel wat te ontdekken valt in het theater.

Oldenzaal – Allereerst het voorbije seizoen. Mirella Jellema van de Bond blikt terug: "Publiek was heel enthousiast over meerdere voorstellingen. Eva Crutzen kon bijvoorbeeld rekenen op veel bijval, net zoals Rundfunk en Stefano Keizers. Over die laatste raakte het publiek niet uitgepraat: hij is niet te volgen, maar wel heel bijzonder. Leuk om zulke reacties te zien."
De Bond deed met veel plezier mee aan het Nationaal Theaterweekend. Daarmee konden ze iedereen voor een tientje kennis laten maken met het theater en daar is veel gebruik van gemaakt.

Grootste verandering was natuurlijk de directiewissel. Monique in 't Veld vertrok naar Arnhem en Riëtte Kruize werd de nieuwe directeur. "Monique mist Oldenzaal best wel. Ze is regelmatig terug geweest voor voorstellingen. Geen wonder; het was immers haar programma. De nieuwe directeur voelt zich gelukkig helemaal thuis in Oldenzaal; iedereen is heel gastvrij. Ze heeft de taak om goed voor de erfenis van Monique te zorgen. We hebben alle vertrouwen dat dat goedkomt."

Talent ontdekken

In het nieuwe theaterseizoen is opnieuw veel ruimte voor talent. Daar ligt de focus van de Bond. Publiek kent misschien niet alle namen in de brochure, maar kan er zeker van zijn dat het voorstellingen van kwaliteit zijn. "Het zijn altijd artiesten die het verdienen. Anders waren ze echt niet geselecteerd uit het mega-aanbod. Als een artiest hier op het programma staat, is hij het waard."

Het theater tipt dus: ga eens naar een voorstelling van een artiest die je niet kent. Wellicht ontdek je wel een artiest die vlak daarna een grote artiesten wordt.

Voorbeelden in het verleden genoeg zoals Her Majesty (na het DWDD-optreden ineens uitverkocht) en Ilse Warringa (ineens bekend als de luizenmoeder). Voor komend seizoen tipt Jellema de voorstelling van Kiki Schippers. Zij brengt op 8 november een programma met cabaret en liedjes. "Hier nu nog niet bekend, maar straks ongetwijfeld wel."

Bouwen met artiesten

Bij de Bond 'bouwen' ze graag met een artiest. "Als ze hier als talent al welkom waren, blijven ze welkom. We hopen dan dat ze terug blijven komen, ook na de doorbraak. Youp van 't Hek, Guido Weyers en Pieter Derks doen dat alle drie steevast; die blijven de kleinere theaters trouw en dat kunnen we enorm waarderen."
Er is nog een manier om met artiesten te bouwen. "Stel dat er tijdens het eerste optreden honderd mensen in het publiek waren, dan hopen we dat ze de tweede keer weer komen én andere mensen meenemen. Gebeurt regelmatig."
Het zijn niet alleen professionele artiesten op het podium van de Bond. "We programmeren ook amateurtheater. Toneelgroep Fleringen bijvoorbeeld, elk jaar goed voor volle zalen. En de talenten van Joliens Theatertuin, ook zo leuk. Het leuke aan dergelijke voorstellingen is dat mensen meteen kennis maken met het theater, terwijl ze er anders misschien niet zo snel zouden komen. Datzelfde geldt voor Filmhuis Oldenzaal, een van onze belangrijkste partners."

In de foyer

Wie naar een voorstelling in het stadstheater gaat, heeft grote kans dat hij de artiesten persoonlijk ontmoet. "Hier gaan de artiesten heel vaak na afloop naar de foyer en het theatercafé voor de nazit. Heel leuk voor het publiek én voor de artiest. Publiek kan met de artiesten op de foto en ze van alles vragen terwijl het voor de artiest vaak interessante informatie oplevert. Een boel artiesten zijn hier met hun try-out en zijn heel nieuwsgierig wat het publiek van de voorstelling vond."

Uitschieters

Nu de verkoop van het nieuwe seizoen in volle gang is, zijn er al wat uitschieters aan te wijzen. "En dat zijn écht niet alleen de gevestigde namen. We hebben ook een heleboel verrassende uitschieters. De voorstelling Zoutmus op 2 november bijvoorbeeld. Een relatief onbekende naam, maar de kaartverkoop loopt verrassend goed. Tim akkerman op 14 maart verkoopt ook onverwacht veel kaarten."

Een vaste waarde staat komend seizoen niet op het podium: Daniël Lohues.
"Het was voor ons wel even schrikken dat hij de clubs inging en niet het theater," reageert Jellema. "Het is een gemis voor de theaters want voor veel mensen was het een vast theateruitje. We verwachten echter dat Daniël ons ook gaat missen en dat hij uiteindelijk weer de theaters in gaat."

En dan is er nog regionaal theater, heel populair in onze regio. Twents Theater (het voormalige Stork Nus), André Manuel, De Boer Mentink, Helligen Hendrik: allemaal Twents theater. "Veel mensen zijn heel blij dat Helligen Hendrik terug is van zijn sabbatical. Aanrader is De Boer Mentink. Dat wordt gevormd door twee leden van Toneelgroep Fleringen die hun eigen cabaretshow hebben ontwikkeld. Ik kan je beloven: dat wordt heel grappig."

Rubriek

Stadstheater de Bond gaat de komende tijd een rubriek verzorgen in dé Weekkrant Noordoost-Twente: de favoriet van... Als inspiratie voor het nieuwe seizoen.

Programma

Benieuwd naar het programma in het seizoen 2018-2019? Dat is al helemaal te vinden op de website en in de brochure die verkrijgbaar is bij stadstheater de Bond. Kijk daarvoor op www.stadstheaterdebond.nl.


Meer berichten