Het winnende idee van de leerlingen van de Drie Eenheid: een platform op zee om voedsel te verbouwen met zeewater.
Het winnende idee van de leerlingen van de Drie Eenheid: een platform op zee om voedsel te verbouwen met zeewater. (Foto: Shell)

Leerlingen Drie-eenheid hebben het 'brightest idea'

De Drie-eenheidschool is een van de drie winnaars van de Generation Discover Bright Ideas Challenge.

Oldenzaal – Heel knap: er waren meer dan duizend inzendingen uit het hele land met creatieve oplossingen voor mondiale uitdagingen op het gebied van energie, water en voedsel. De drie regiowinnaars uit de regio Oost-Nederland zijn leerlingen van basisschool de Drie Eenheid uit Oldenzaal, basisschool Schateiland uit Enschede en Pastoor van Arsschool uit Lichtenvoorde.

Leerlingen van basisschool de Drie Eenheid kwamen op het idee om platformen met akkers op zee te bouwen en daar voedsel te verbouwen met gezuiverd zeewater.

In de categorie energie bedachten leerlingen van basisschool Schateiland uit Enschede een verkleinde carbon engineering op de uitlaat van een auto die uitlaatgas omzet in energie. De energie wordt opgeslagen in een accu onder de achterbank. Tot slot ontwierp een groep leerlingen van basisschool Pastoor van Ars in Lichtenvoorde een slimme vuilnisboot. De vuilnisboot heeft kleine visnetten met ingebouwde camera's, waardoor het vuil uit het water wordt gezeefd en zeedieren met rust worden gelaten.

Op 17 oktober worden op de eerste dag van het vijfdaagse Generation Discoverfestival op het Malieveld in Den Haag, de drie landelijke winnaars en de publiekswinnaar bekendgemaakt. De wedstrijd werd gehouden door Shell. Die wil scholen ondersteunen als in 2020 wetenschap en technologie wordt ingevoerd als verplicht vak in het basisonderwijs.


Meer berichten