De leden van de Oldenzaalse VTB-club verheugen zich enorm op hun jubileumuitje. Onder hen ook Marga (tweede van links), Ine (naast haar) en Gerard (rechts achter Ine).
De leden van de Oldenzaalse VTB-club verheugen zich enorm op hun jubileumuitje. Onder hen ook Marga (tweede van links), Ine (naast haar) en Gerard (rechts achter Ine). (Foto: Debby Kok-Koehorst)

Oldenzaalse VTB-club wil 50-jarig jubileum vieren met dagje uit

De VTB-club viert een jubileum: de VrijeTijdsBestedingsclub bestaat 50 jaar. En dat wil de groep graag vieren met een dagje naar Arnhem. Ine Klei Breteler (73), Marga Borgelink (65) en Gerard Velthuis (61) vieren het jubileum mee, want zij zijn al sinds het begin 'lid' van de club. "Die maandagavond wil ik niet missen hoor."

Oldenzaal – De VTB-club begon 50 jaar geleden als aparte jongens- en meisjesgroep voor jonge mensen met een verstandelijke beperking. Maar die kinderen bleven erbij en nu is de VTB-club een gezelligheidsclub voor mensen van 16 jaar en ouder die elke maandagavond bijeenkomt in Breedwijs. Ine, Marga en Gerard zijn er alle drie al 50 jaar bij.

"Vroeger jongens en meisjes apart, later samen," vertelt Marga. "Samen is leuker hoor."
Ine knikt. "Het is in al die jaren ook een komen en gaan van mensen geweest. Soms komen er heel leuke mensen bij. En ach, soms zijn ze iets minder leuk. Maar daar kunnen ze niets aan doen."

Wat doen jullie tijdens VTB-avonden?

"Altijd eerst koffie," vertelt Gerard. "En daarna iets leuks. Soms doen we spelletjes, soms gaan we ergens naartoe. Sommigen gaan wandelen; elke keer is er iets anders te doen. Maar altijd sluiten we samen af. Even iets drinken met zijn allen."

Stel dat jullie zelf een activiteit mochten kiezen, ongeacht het budget, wat zouden jullie dan willen doen?

Ine: "Ik zou graag op vakantie willen, een paar dagen weg. Volendam lijkt me leuk met zijn allen. Daar ben ik nog nooit geweest."
Gerard: "Mij lijkt Terschelling mooi."
Marga: "Naar de bioscoop misschien? Of samen voetbal kijken? Eigenlijk maakt het niks uit, als we maar samen zijn. Even bijkletsen, dat is het belangrijkste hier."

Is de club nog altijd leuk?

"Ik moet er niet aan denken dat de club er niet zou zijn," verzucht Ine. "Ik ga hier al 50 jaar lang elke maandag naartoe. In de vakantie vind ik het al erg als er zomerstop is in de schoolvakantie. Ik vermaak me wel in die tijd, maar het is wel saai."

Jullie hebben al veel uitstapjes gemaakt in al die jaren. Wat waren de leukste?

"Het waren er veel hoor," zegt Gerard. "Wij vonden de uitjes naar de kerstmarkt heel leuk en naar de bierbrouwerij en het openluchtmuseum in Ootmarsum. De brandweer was ook leuk, midgetgolfen in Hoge Boekel. En Ezelpret in Deurningen natuurlijk. Dat zijn allemaal uitjes van de laatste tijd."

Sponsor gezocht voor uitje

De vrijwillige leiders van de VTB-club willen de deelnemers graag een leuk jubileumfeest aanbieden. Officieel bestaat de VTB-club 50 jaar op 28 oktober. Op maandag 29 oktober is er daarom een inloopavond voor vrienden, familie en oud-leden.
29 augustus wordt de dag van het grote feest: de club gaat een dagje uit. Het idee is om naar Arnhem te reizen en daar een boottocht te maken, met lunch aan boord. Op de terugweg gaan ze dineren bij Van der Valk in Hengelo.
"Een keer een écht dagje uit, dat zouden de deelnemers leuk vinden," aldus vrijwilliger Herman Kok. Hij is naarstig op zoek naar financiële middelen om het uitje en de jubileumavond te kunnen bekostigen. Het diner bij Van der Valk krijgen ze aangeboden door Van der Valk en door Installatiebedrijf Lammerink uit Ootmarsum. "Die dragen de club een warm hart toe; fantastische geste. Maar nou moeten we nog op zoek naar middelen voor de andere feestonderdelen."

Een bijdrage leveren? Mail dan naar kokweerselo@gmail.com of bel met 06 53743663.

Meer berichten