De zomereik aan de Bentertsteeg tussen Rossum en Weerselo is een van de monumentale bomen die is opgenomen in de database van de speciale bomenwebsite.
De zomereik aan de Bentertsteeg tussen Rossum en Weerselo is een van de monumentale bomen die is opgenomen in de database van de speciale bomenwebsite. (Foto: Debby Kok-Koehorst)

Noordoost-Twente staat vol monumentale bomen

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft monumentale bomen in kaart gebracht. Dus bent u benieuwd of u in de buurt van een monumentale boom woont? Dan is daar de website www.landschapinnederland.nl.

NOTwente – Op de website kan iedereen de monumentale bomen opzoeken. In onze regio staan er best veel. De definitie van een monumentale boom: hij is ouder dan 80 jaar en is beeldbepalend.

Wie wil, kan zich via kaartlagen nog verder verdiepen in het landschap door bijvoorbeeld gebieden van Staatsbosbeheer te bekijken en zelfs landschapskaarten van tot 150 jaar terug te vergelijken.

Veel monumentale bomen zijn te vinden op historische plekken, zien we op de kaart. Denk daarbij aan kerken, begraafplaatsen, maar ook aan buitenplaatsen als het Stift, Everloo en het Singraven. De bomen aan de laan naar het Singraven gelden bijvoorbeeld allemaal als monumentaal. Ook in de Engelse Tuin in Oldenzaal zijn meerdere monumenten te vinden zoals een Amerikaanse tulpenboom, witte elks en pluimes.

Een boom staat wel op de kaart, maar niet meer op zijn plek: de treurwilg op de protestantse begraafplaats in Denekamp. Die overleefde onlangs de harde wind niet. En is je de reuzenspar voor de Alexanderschool in Denekamp wel eens opgevallen? Dat is ook een monumentale boom, net zoals Amerikaanse eik op het schoolplein en de witte paardenkastanje aan de overkant van de Ootmarsumsestraat. De bomen aan de laan aan de Harwichsdijk (naast het voormalige Sportclubterrein) gelden ook allemaal als monumentaal. Nog een boom die iedereen kent: die van de bakspieker in Lattrop.

Ook op de Wilmersberg vinden we drie bijzondere bomen: een esdoorn en twee zilverlindes. Even verderop aan de Kruisseltlaan een zomereik. En had je er een heleboel verwacht in arboretum Poortbulten in De Lutte? Nou, daar zijn er maar vier aangewezen, waaronder de beroemde mammoetboom. Natuurlijk staat de Meester Berninkboom in de Mekkelhorst ook op de kaart, net zoals de bomenrij op de Austiberg.

Benieuwd naar de monumentale bomen in uw buurt? Surf dan naar www.landschapinnederland.nl en klik op 'monumentaal groen'. Een landkaart verschijnt met allerlei opties. Klik in elk geval de optie 'monumentale bomen' aan. Soms vergt het navigeren en informatie opvragen even geduld.

Meer berichten