Reitergut Aarnink is tegenwoordig gesloten, maar is nog steeds een mooi vertrekpunt voor een prachtige wandeling door het grensgebied.
Reitergut Aarnink is tegenwoordig gesloten, maar is nog steeds een mooi vertrekpunt voor een prachtige wandeling door het grensgebied. (Foto: Eddy Oude Voshaar)

Wandelen met Eddy Oude Voshaar door het mystieke grensgebied

Eddy Oude Voshaar beschrijft elke week een van zijn prachtige wandelingen door Noordoost-Twente voor dé Weekkrant.

"Gewandeld door de zomer en het mystieke grensgebied. Bij Aarnink ga ik de poal over.

Tot halverwege de jaren '70 moest je een groene pas hebben om hier de grens over te kunnen gaan. Een merel zingt tijdens de zonsopkomst haar hoogste lied. Via de Kloosterstrasse nader ik klooster Bardel en zie ik drie reeën grazen op de velden. Uit de verte klinkt het wegstervende geluid van de trein die richting Berlijn gaat.

Een hoogbejaarde pater veegt de trappen voor de ingang van de kapel schoon. Hijgend wenst hij mij een Gutemorgen. Over de kloostermuur vliegen enkele houtduiven in duikvlucht langs elkaar heen.

Enkele vroege bejaarde hardlopers lopen bezweet en in vertraagde galop richting het Gilderhauservenn. De eerste zonnestralen verwarmen de fruitbomen op de velden rondom het Franciscanenklooster. Achter het enorme klooster, dat nu grotendeels in gebruik wordt genomen door een Gymnasium, ligt een kerkhofje dat bestaat uit een vijftigtal eenvoudige houten kruizen van graven van paters die tijdens hun leven zich al biddend en brevierend vasthielden aan de rozenkrans.

Tegenover het van eenvoud prachtige kerkhofje waar de rozen het hele jaar door bloeien, ligt de eens majestueuze moestuin van het klooster. Behaaglijke tuinen volgepland met tevreden groente, diep gekleurde bloemen, fruitbomen en bonenstruiken tot aan de horizon.

De Franciscanen bewerkten tot ver in de jaren '70 dit betoverende gewijde land aan de borders van de Dinkel. Nu ravotten er konijnen tussen de resten verrotte boerenkool en goudgele zonnebloemen.

Ik loop het weggetje tegenover de oale met kamperfoelie begroeide kloostermuur in, richting de grensweg en kom uit op een van de mooiste zandwegen van Twente. Vroeger werd hier op de toentertijd onafzienbare paarse heidevelden veel gesmokkeld.

Aan de horizon zie je hier de kerktorens van Overdinkel en Gronau glinsteren in het morgenlicht. Ik ga de vogelhut van de Oelermars binnen en geniet van het weidse uitzicht over het glanzende water. Veel watervogels zijn hier te bewonderen en ook de ijsvogel laat zich hier dagelijks fotograferen.

De glooiende Grensweg loopt over de Dinkel en dan sla ik af, de Gilderhauserweg in richting Reitergut Aarnink waar ik leunend over de Menkobrug geniet van de lage waterstand van de Dinkel."

De route

Starten bij Reitergut Aarnink (op grens Losser en Bentheim). Dan naar Kloosterstraat, rondom het klooster, zandweggetje tegenover de kloostermuur in lopen, Grensweg, vogelhut bezoeken, Grensweg vervolgen tot aan de Gilderhauserweg en dan weer richting Aarnink.

Meer berichten