Zelf hebben ze het niet door, maar het zijn bijzondere biggetjes die zijn geboren op de Höfte. Publiek kan ze natuurlijk komen bewonderen.
Zelf hebben ze het niet door, maar het zijn bijzondere biggetjes die zijn geboren op de Höfte. Publiek kan ze natuurlijk komen bewonderen. (Foto: )

Zeldzame Bentheimer biggetjes te bewonderen op de Höfte

Elf biggetjes werden geboren op de Höfte. Niet zomaar biggetjes, het zijn bonte Bentheimer biggen, een zeldzaam ras. De Höfte doet mee aan een fokprogramma om het ras in stand te houden en dankzij moeder Bibi zijn er weer elf bij.

Oldenzaal - De Bonte Bentheimer kent zijn oorsprong in onze grensstreek.

Van eind 19de tot halverwege de 20ste eeuw kwam dit varken hier veel voor. Door de toenemende vraag naar vlees, dat snel geproduceerd werd tegen lage kosten, raakte de Bonte Bentheimer in de jaren '60 uit de gratie. Het stamboek werd opgeheven. In de jaren '90 waren alleen in Duitsland nog honderd Bonte Bentheimer varkens, allemaal afkomstig van één fokker op de Isterberg. In Nederland was het ras uitgestorven. Door de volhardendheid van de fokker en de toenemende vraag naar regionale producten is het stamboek sindsdien weer langzaam gegroeid.

Op dit moment zijn er ongeveer tachtig Bonte Bentheimer zeugen in Nederland.

De Höfte is blij dat zij een bijdrage kan leveren aan dit immateriële erfgoed. "We voorkomen hiermee dat onze omgeving een eenheidsworst wordt. Het behoud van Oud-Hollandse rassen is van invloed op ons landschap, het behoud van genetische diversiteit, de wetenschap en de cultuurgeschiedenis. De Höfte wil bij de bezoekers bewustwording creëren."

Meer berichten