De meeste concerten zijn te bezoeken op 't Stift in Weerselo, maar er is ook gekozen voor andere locaties zoals de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal.
De meeste concerten zijn te bezoeken op 't Stift in Weerselo, maar er is ook gekozen voor andere locaties zoals de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal. (Foto: )

Klassiek genieten van de vele concerten op het Stiftfestival

Daniel Rowlands Stiftfestival staat weer voor de deur; een achtdaags zomerfestival met klassieke kamermuziek. Niet alleen op het Stift overigens; ook in Oldenzaal en zelfs aan het kanaal wordt gemusiceerd van 26 augustus tot en met 2 september.

Weerselo - De Stiftskerk in Weerselo (waar Daniel Rowland opgroeide) vormt al veertien edities het hart van het festival waar internationale musici samen met jong talent hun passie voor muziek delen- van traditioneel tot experimenteel.
Daarnaast verbindt het festival klassieke muziek met kunst, dans, literatuur en film.
De intimiteit van kamermuziekconcerten op historische buitenplaatsen in het Twentse landschap en in eeuwenoude kerken maken van het Stiftfestival een unieke beleving, zo is de ervaring van de bezoekers.
Het Stiftfestival 2018 vindt van 26 augustus tot en met 2 september plaats. 
Het festival telt dit jaar 25 concerten met ruim veertig musici uit vele windstreken. Het merendeel van de vele avond-, koffie-, en matineeconcerten is geprogrammeerd in en rondom de Stiftskerk te Weerselo.
Plechelmus

Daarnaast doet op 27 en 31 augustus het Stiftfestival Oldenzaal aan. Het avondconcert vindt op die dagen plaats in de Plechelmusbasiliek en vangt beide dagen om 19.30 uur aan.
Op 27 augustus worden werken gespeeld van Haydn, Bach, Berg en Beethoven onder leiding van de in Twente geboren en getogen violist Daniel Rowland en vele andere musici.
Schrijfster Eva Gerlach leest daarbij voor uit eigen werk. Het Stiftfestival is zeer verheugd dat het vermaarde Brodsky Quartet en het koor Consensus Vocalis die avond, evenals vorig jaar, weer prominent onderdeel zijn van het programma.

Poëzie in muziek

Op 31 augustus vindt om 17.00 uur in de Bond in Oldenzaal een bijeenkomst over 'Poëzie in Muziek' plaats onder leiding van Lex Bohlmeijer, waarbij door verschillende Stiftfestival musici fragmenten van werken van Claude Debussy, Poulenc en Ravel gespeeld worden.

La Voix Humaine

Daarna begint in de Plechelmusbasiliek om 19.30 uur het avondconcert La voix Humaine en wordt de avond afgesloten met een late nightsessie Vox Balaenae. Op het programma staan werken van Debussy, Chausson en Poulenc, die door Rowland en vele andere musici ten gehore gebracht worden.

Fietstour

Noviteit dit jaar is de Stift fietstour op 31 augustus in de ochtend; een muzikale fietstocht langs Erve Broam en het kanaal Almelo-Nordhorn met drie concerten onderweg. Start vanaf Het Stift.

Talent

Het Stiftfestival biedt traditioneel ruimte aan jonge muzikale talenten tijdens de zogenaamde New Gen-concerten in de Stiftskerk. Deze vinden plaats op 29 en 30 augustus om 18.00 uur en op 1 september om 11.00 uur. Hiervoor zijn kaarten beschikbaar tegen sterk gereduceerd tarief.

René Groothof

Het kinderconcert L'histoire du Soldat met verteller René Groothof, op zaterdag 1 september om 14.00 uur wordt voorafgegaan door een activiteitenprogramma in samenwerking met Jolien's Theaterhuis. Ook hiervoor gelden sterk gereduceerde entreeprijzen.

Afsluiting

Traditioneel wordt het Stiftfestival op 2 september om 15.00 uur afgesloten met een feestelijk openluchtslotconcert in de tuin van de Stiftskerk.

Meer berichten