Foto: Tourist Info Oldenzaal

RouTextiel: landgoed en villa de Haer

Ook villa de Haer op landgoed de Haer is gebouwd door een Gelderman, lezen we in de rubriek 'Langs de RouTextiel', gebaseerd op het boek van Eddy Loohuis. Dat is via na-inschrijving verkrijgbaar bij Tourist Info Oldenzaal.

Villa de Haer werd in 1881 gebouw voor Christiaan Maurits Gelderman. Architect Jacobus Moll maakte er een blokvormig gebouw met veel bouwkundige stijlen van.

Bij de villa hoort een park dat in 1920 opnieuw is aangelegd. Toen werd ook de vijver gerealiseerd. Die heeft een bijzondere vorm, namelijk de vorm van een steek (een Napoleonshoed).

En is je de gigantische boom wel opgevallen? Dat is een mammoetboom, oftewel een sequoiadendron giganteum. De boom werd rond 1880 aangeplant door de familie Gelderman. Ondertussen is de boom 3280 meter hoog. De hoogte moest worden gemeten met een laser me sinusethode.

Landgoed de Haer is een geliefde fotoplek voor pasgetrouwde stellen.
Bij de aanleg van de buitenplaatsen wilden de rijke fabrikanten het karakter van het Twentse landschap zoveel mogelijk behouden. Vanaf dit gedeelte van de Haerstraat is een mooie afwisseling te zien van buitenplaatsen, bossen, houtwallen en weilanden in een heuvelachtig landschap.


Meer berichten