Eddy wandelde vanaf havezathe het Everloo via de Everloostraat via de Loosteresweg, Mölmansweg, Wiekerstraat, Smienkweg, Zoekerstraat weer terug naar de Everloostraat en het Everloo.
Eddy wandelde vanaf havezathe het Everloo via de Everloostraat via de Loosteresweg, Mölmansweg, Wiekerstraat, Smienkweg, Zoekerstraat weer terug naar de Everloostraat en het Everloo. (Foto: Eddy Oude Voshaar)

Wandelen met Eddy in buurtschap Volthe

Eddy Oude Voshaar doet zoveel inspiratie op tijdens zijn wandelingen in Noordoost-Twente, dat hij wekelijks een wandeling beschrijft in dé Weekkrant. Dit keer wandelde hij in Volthe en startte bij het Everloo.

Volthe – Verborgen in het Twentse groen ligt de havezate het Everloo. De havezate in buurtschap Volthe heeft nog altijd de karakteristieke kenmerken van vroeger.

Ik loop op deze zwoele, hete zomeravond de oprijlaan, omzoomd met hoge eikenbomen, in en voel dat hier door de jaren heen veel gebeurd is. Hier is geschiedenis geschreven.

De ondergaande zon zet het huis nu in vuur en vlam! Een man met een pet op komt op mij toelopen. "Bent u een toerist?" vraagt hij aan mij. "Weet u dat er hier bie oos in Volthe nog veul meer te zien is dan het Everloo? Tuurlijk het huus is prachtig en oalerwets, maar hier is nog veul meer moois te zien… Alleen pottenkiekers, dee wilt wie hier bie oos in Volthe leever nich hebben. Dat de leu niet de moeite neemt om eens via de Loosteresweg oose buurt in te wandelen! D'r stoat zoveul oale boerderijen en het is toch zonde dat die leu dee hier op vakantie bint dat niet wilt of kunt zien. Hest doe wa verstaand van foto's maken? Het is ja hoast tweeduster. Of kan den camera ook in het donker foto's maak'n?"

Ik wandel naar de Loosteresweg en inderdaad staan hier prachtige oale boerderijen. Enkele staan in de steigers. Op een geschoren roggeveld lopen enkele fazanten, zo mooi! Ik leg het tafereel vast met mijn camera.
Dan loop ik de Mölmansweg in en loop over het erf van een prachtige boerderij. Er lopen enkele ganzen rond en ze kondigen luid snaterend mijn bezoek aan. Er komt een vrouw uit de niendeur aangelopen. Ze knikt naar mij en zegt ongevraagd: "Bis toe er een van Siemerink?"

Ik schud van nee. "Oh ik dacht al: dat is er vast geen van Siemerink."

De lichtinval tussen de bomen die staan te pronken aan de Mölmansweg is hemels mooi! De weg komt uit op de Wiekerstraat. De ondergaande zon zet het boerenland in een oranjegloed.

En daar steekt een ree het straatje over! Dansend over de geschoren goudgele vloer van het roggeveld loopt ze een houtwal in.

Via de Zoekerweg waar plotseling een auto stopt en het raampje omlaag zoemt, vraagt een jongeman, ondertussen de radio zachter draaiend, aan mij of ik iemand zoek. "As ik die kan helpen dan zeg het maar want ik woon hier."

Dan kom ik op de Everloostraat en loop langs de havezate waarvan nu alleen de contouren nog zichtbaar zijn.

De route

Eddy wandelde vanaf havezathe het Everloo via de Everloostraat via de Loosteresweg, Mölmansweg, Wiekerstraat, Smienkweg, Zoekerstraat weer terug naar de Everloostraat en het Everloo.

Vorige wandelingen

Eddy Oude Voshaar beschrijft elke week een andere wandeling. Benieuwd naar de vorige? Klik dan op deze link.  Dat is de wandeling over het Singraven.
Ook leuk: de wandeling door het mystieke grensgebied. 


Meer berichten