De route gaat van Zum Nordkamp via de Bardelerweg over Haarmansgraben, aan einde rechts  bospad in en terug naar het begin.
De route gaat van Zum Nordkamp via de Bardelerweg over Haarmansgraben, aan einde rechts bospad in en terug naar het begin. (Foto: Eddy Oude Voshaar)

Wandelen met Eddy over de Achterberg

Eddy Oude Voshaar doet zoveel inspiratie op tijdens zijn wandelingen in Noordoost-Twente dat hij elke week een wandeling beschrijft in dé Weekkrant. Deze week start hij op de kruising Zum Nordkamp-Bardelerweg in Bad Bentheim (achter Losser).

NOTwente – "De boeren zijn in het grensgebied op deze heerlijke nazomerdag druk bezig met het oogsten van de mais. Eindelijk kunnen we dan weer genieten van de vergezichten die dit desolate landschap te bieden heeft.
Hier heb ik sinds 1982 vele duizenden kilometers hardgelopen. De wisseling van de seizoenen heb ik hier in dit mystieke land van dichtbij meegemaakt. In het veurjoar hoor je hier de zwartkop, nachtegaal en de tuinfluiter zingen.
Dan lopen we rakelings langs een al 100 jaar bewoonde dassenburcht en dan langs de duizend meren van Aarnink.

Afgelopen veurjoar, toen ik over een van de vele bospaadjes liep die hier in de bossen hun eigen gang gaan, kwam ik enkele jonge vosjes tegen!
Ze liepen het bospaadje over en keken mij verwonderd aan. Twee roodbruine vosjes bleven staan en ik was zo overdonderd door deze onverwachte ontmoeting dat ik mij door de ogen moest wrijven om te controleren of ik niet droomde. Voorzichtig liep ik langs de vosjes heen en ze liepen nog een stukje met mij mee richting het bosmeertje.

Borden waarschuwen voor zwijnen met jongen. Want ja die kun je hier ook ontmoeten.
Dan slaan we rechtsaf de Haarmangrabenweg in.

Halverwege het weggetje waar de uitgestrekte bossen beginnen, heb ik samen met mijn zoon in 1991 een heel bijzonder moment beleeft. Samen met Martijn fietste ik hier over het straatje. Bij de bosrand aangekomen pakte ik mijn verrekijker en zag een kerktoren die ik nog nooit gezien had! Een grijswitte toren. Ik gaf de verrekijker aan Martijn en die zag ook de kerktoren. Verwonderd keek ik nog eens en ja, de toren stond er nog.

Later, net voor de schemer als een deken over het grensgebied viel, ben ik met mijn auto terug gegaan naar die plek. Ik pakte mijn verrekijker en toen was er geen toren meer te zien! Toen ik in mijn auto stapte, liepen de rillingen over mijn rug.

Aan het einde van het weggetje schieten we nu het bos in. Het zachte licht speelt met de bomen en struiken die ik als mijn broekzak ken. Zoveel roodwild hier ontmoet. Ook enkele bunzings en eens, op een vroege warme zomerdag, een adder die op het bospad aan het zonnebaden was. Zo mooi, zo bijzonder mooi. Ik wilde naar huis rennen om mijn camera op te halen, maar dat was zeker een uur hardlopen. Ik besloot bij hem (of haar) te blijven, maar de slang begon te sissen en te dreigen naar mij. Wat een dapper beestje.

Halverwege in het bos, waar straks de vele honderden vliegenzwammen de oevers van de vennen glanzend rood verven, nodigen de vennetjes je nu nog uit om een frisse duik te nemen.
En dan kom ik weer uit op het beginpunt."

De route

De route gaat van Zum Nordkamp (Bad Bentheim, net achter Losser) via de Bardelerweg over Haarmansgraben, aan einde rechts  bospad in en terug naar het begin.

Meer berichten