Harry uit het Broek, burgemeester John Joosten en Ruurd Hallema.
Harry uit het Broek, burgemeester John Joosten en Ruurd Hallema. (Foto: ROB&LOTTE)

Kunstwerk voor jubilerende Ootmarsumse Lopersclub

Sporten in de natuur. Een mooiere combinatie lijkt welhaast niet denkbaar. De leden van de Ootmarsumse Lopers Club weten daar alles van. Al 25 jaar werken zij hun wekelijkse training af in de prachtige natuur van Het Springendal en aanpalende omgeving. Het geeft een extra dimensie aan de beleving van hun favoriete sport. Om dit gevoel tot uitdrukking te brengen, heeft de OLC in het kader van het 25-jarig jubileum een kunstwerk laten vervaardigen dat afgelopen zaterdag is onthuld.

Ootmarsum - De Loper is de naam van het kunstwerk dat is vervaardigd door de bekende kunstenaar Ruurd Hallema. Hij is er uitstekend in geslaagd om de verbinding tussen de loopsport en de natuur in beeld te brengen.

Het kunstwerk bestaat uit een grote stalen kolom waaruit aan weerszijden een afbeelding van een hardloper is gezaagd. Deze afbeeldingen zijn respectievelijk voor en achter de uitsnede op het staal gelast waardoor het kunstwerk zijn eigen dynamiek heeft gekregen. Het lijkt alsof de loper echt in beweging is.

Het licht van de middagzon zorgt daarbij voor extra effecten. Het kunstwerk is van cortens-staal gemaakt en dat heeft de eigenschap dat het roestbruin verkleurt. Daardoor harmonieert het volkomen met de omliggende natuur. Wie niet beter weet, zou denken dat De Loper er al jaren staat.

Kunstwerk op heideveld

Het kunstwerk werd onthuld door burgemeester John Joosten van de gemeente Dinkelland samen met Harry uit het Broek. De laatste was de afgelopen 25 jaar mede het boegbeeld van de Ootmarsumse Lopers Club. De Weerseloër, zelf ook hardloper in hart en nieren, was medebepalend voor de ontwikkeling van de OLC tot een hardloopclub met meer dan tweehonderd leden uit heel Twente.

Met veel plezier trokken Uit het Broek en Joosten het doek weg van De Loper. De reacties van de vele aanwezigen gaven aan dat kunstenaar Ruurd Hallema veel eer heeft van zijn werk.

Het kunstwerk heeft een plek gekregen bij het heideveld van de Paardenslenkte achter de Hooidijk in het verlengde van de Boortorenweg. Een plek waar de OLC'ers vaak langslopen en waar ook veel wandelaars langskomen. Bij De Loper staat een bankje met een prachtig uitzicht over de uitgestrekte heide.

Blijvende herinnering

Het kunstwerk is financieel mogelijk gemaakt door donaties van het Coöperatiefonds van de Rabobank Twente-Oost en de Twentsche Courant Tubantia. Het kunstwerk is een initiatief van de jubileumcommissie van de OLC. Voorzitter Alphons Weierink vertelde dat het zilveren jubileum een mijlpaal is in het bestaan van de club en dat daar ook letterlijk een mijlpaal bijpast. ''Daarom zijn we op het idee gekomen van een kunstwerk. De Loper is een blijvende herinnering aan het 25-jarig bestaan en ik ben ervan overtuigd dat niet alleen hardlopers maar ook andere sporters zich in dit beeld kunnen herkennen."

Staatsbosbeheer verleende graag medewerking aan de plaatsing van het kunstwerk. De gebiedsbeheerder en -eigenaar van het Springendal wil ermee tot uitdrukking brengen dat het natuurgebied multifunctioneel kan worden gebruikt.

Ogen en oren van Staatsbosbeheer

Boswachter Irene van der Linden zei blij te zijn met de frequente aanwezigheid van de lopers van de OLC. Zij noemde hen de 'oren en ogen' van Staatsbosbeheer. ''De OLC'ers zijn voorbeeldige gebruikers van Het Springendal. We zijn er blij mee, ze houden zich keurig aan de regels."
Over het kunstwerk was ze ook zeer te spreken. ''Een prachtig beeld, op een mooie plek en een treffende filosofie erachter. Sport en lopen gaan inderdaad heel goed samen."

Onderscheiding voor Uit het Broek

Met de onthulling van het kunstwerk was de koek niet op. Want bij de aansluitende borrel bij Hoeve het Springendal werd geheel tot zijn verrassing Harry uit het Broek (59) koninklijk onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester John Joosten vertelde de vele aanwezigen waarom het Zijne Majesteit had behaagd. Op de eerste plaats vanwege zijn vele verdiensten voor de Ootmarsumse Lopers Club in het bijzonder en vanwege zijn niet aflatend enthousiasme om de loopsport waar en wanneer ook te promoten. Onder meer deed en doet hij dat via de Politie Sport Vereniging Nederland.

Uit het Broek is namens de Nationale Politie districtschef van de recherche in Twente. Dat was ook de reden dat de nieuwe districtschef van de politie in Twente Karlijn Baalman bij de uitreiking aanwezig was. Naast een andere internationale loopcoryfee in de persoon van Marti ten Kate en een grote afvaardiging van de Weerselose voetbalclub UD waarvan Harry uit het Broek ook een aantal jaren voorzitter was.

De feestvreugde op het Springendal werd helemaal compleet met een vrolijke serenade van de Remigiusharmonie uit Weerselo.

Meer berichten