Daniel Rowlands inzet voor klassieke muziek én voor zijn Stiftfestival zijn beloond met de Cultuurprijs Overijssel.
Daniel Rowlands inzet voor klassieke muziek én voor zijn Stiftfestival zijn beloond met de Cultuurprijs Overijssel. (Foto: )

Op de cultuurpagina: prijs voor 'onze' Daniel Rowland

Daniel Rowland heeft de Cultuurprijs Overijssel 2018 gewonnen. Donderdagavond werd de prijs uitgereikt aan de violist en tevens organisator van het jaarlijkse Stiftfestival. Rowland (46) groeide op op het Stift in Weerselo en heeft flink carrière gemaakt in de klassieke muziek.

Weerselo - De prijswinnaar was zelf niet aanwezig bij de uitreiking in Steenwijk. De Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer, vice voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, overhandigde de prijs aan de moeder van Rowland.
De prijs bestaat uit een sculptuur en een geldbedrag van 2.500 euro.

Tiemen Stemerding werd daarnaast uitgeroepen tot winnaar van de Talentprijs Overijssel 2018. Stemerding is een ambassadeur voor theaterdans in het algemeen, maar ook juist voor de vooropleiding binnen het Stedelijk Lyceum Kottenpark in Enschede.

De winnaars werden gekozen aan de hand van de publieksstemming en een deskundige jury. Dit jaar bestond de jury uit interim-voorzitter Wim Fiselier, Peter Schoof, Kees Schafrat, Wilja Jurg en Marianne van de Steeg.
Volgens de jury is Rowland een uitzonderlijk getalenteerde violist met een zeer authentieke stijl.
In het juryrapport is te lezen: "Hij weet zijn publiek keer op keer te boeien. Als pleitbezorger van 20e en 21e-eeuwse muziek heeft hij concerten gegeven met het Nieuwe Ensemble, de Musikfabrik (Keulen) en Contrechamps (Genève). Daarnaast reist Rowland als primarius van het gerenommeerde Brodsky Quartet de hele wereld rond. Hij doceert ook aan het bekende Royal College of Music in London en is gastdocent aan de Royal Scottish Academy of Music and Drama. Sinds 2005 bestiert hij het Stiftfestival. Door zijn contacten in de internationale muziekwereld weet Daniel musici van grote naam aan dit festival te binden. Dit in combinatie met zijn inzettingsvermogen en enthousiasme zorgt ervoor dat de provincie Overijssel met het Stiftfestival elk jaar weer een prachtig cadeau ontvangt. Deze prijs is dan ook meer dan verdiend."

De prijs

De prijzen zijn ontstaan uit een samenwerking tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, RTV Oost, De Stentor en De Twentsche Courant Tubantia. Vanaf 2014 hebben de partijen de handen ineengeslagen, met als doel de verschillende kunst- en cultuurvormen in de provincie onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

Meer berichten