Foto:

Nieuwe rubriek: de nalatenschap van Jan Schoenaker

Oldenzaal – De Oldenzaalse glazenier Jan Schoenaker overleed een jaar geleden. Schoenaker was onder meer bekend om zijn bijzondere glaskunst. Als eerbetoon aan Schoenaker is vanaf deze week een nieuwe rubriek te vinden in dé Weekkrant: 'De nalatenschap van Schoenaker'. Elke week belichten we een ander kunstwerk. Als thema hebben we gekozen voor advent en kerst, want daarover maakte Schoenaker prachtige werken. 

We beginnen deze week met het 'kerstraam' in het Oldenzaalse ziekenhuis. Wie goed kijkt, ziet allerlei Twentse details in het raam, zoals geveltekens en een midwinterhoorn. 

Schoenaker maakte daar drie ramen in 1990, en een kruisweg. Wie het raam op de foto goed bekijkt (met de glazenier zelf op de voorgrond), ziet hoe hij Kerst knap heeft weergegeven en daar Twentse details aan toegevoegde. Op de andere ramen verbeeldde hij Pasen en Pinksteren.

Hieronder een detail uit de onderste helft van 't raam. Herders op klompen zitten om het vuur terwijl de engel de blijde boodschap verkondigt. Een herder blaast op de midwinterhoorn.


Hieronder een detail uit het bovenste gedeelte van het raam. Daar zijn Maria, Christus en Jozef (die hout hakt) te zien in een stal met Twentse geveltekens. Achter Maria zie je nog de koppen van de os en de ezel.


Meer berichten