Foto:

Topcoaches Paul en Rudolf: 'Onze missie is kennis doorgeven'

Zowel Rudolf Ekkelboom uit Denekamp als Paul Christenhusz uit Oldenzaal zijn finalist bij de TopCoach van het Jaar-verkiezing 2018. Beide technische heren zijn genomineerd in de categorie' groot bedrijf'.

NOTWente – In 2018 nomineren ruim 1700 jonge werknemers en werkgevers in de branche meer dan zevenhonderd kandidaten. Dit doen zij tijdens de talentontwikkelprogramma's TopStarters en TopVakmanschapsdagen van OTIB.

Rudolf Ekkelboom

Allereerst Rudolf Ekkelboom. Als praktijkbegeleider bij Winkels Techniek uit Enschede wordt hij geroemd om zijn vakmanschap. Hij heeft hart voor de zaak: "Mijn missie is mijn kennis doorgeven, zodat leerlingen later een goede toekomst hebben. En dat doe ik altijd vrolijk."

Leerling Anthony Achterhuis nomineerde Ekkelboom: "Rudolf heeft mij super geholpen. Ik wist nog nergens van en nu heb ik MBO niveau 2 gehaald. Bovendien is hij iemand die écht de tijd voor je neemt. Als je iets niet begrijpt, legt hij het meerdere keren uit en blijft geduldig."

De wijste les die hij van Rudolf heeft gehad? "Je kunt beter drie keer iets vragen, dan één keer iets verkeerd plaatsen!", antwoord hij stellig. Rudolf licht toe: "Soms laat ik leerlingen bewust dingen fout doen. Ik wijs ze er bijvoorbeeld niet op dat het er niet mooi uitziet. Aan het eind vraag ik dan of zij het goed zouden vinden als ik bij hen thuis de zaken zo zou installeren. Vaak krijg ik dan een 'nee' als antwoord. Vervolgens laat ik ze alles loshalen en opnieuw doen. Op deze manier leer je meer van je fouten en je onthoudt beter hoe het eigenlijk zou moeten."

Op de vraag wat zijn belangrijkste tip is aan collega-coaches heeft Ekkelboom een passend antwoord: "Blijf optimistisch. Wees vrolijk en positief. Dat is wat de mensen om je heen zien en in ruil daarvoor zullen zij jou ook positiever benaderen."

Paul Christenhusz

En dan Paul Christenhusz. Hij is praktijkbegeleider bij Van Lente Systeemintegratie in Deventer. "In 10 jaar tijd is nog nooit een leerling van mij gezakt. Het mooiste is als ze mij achteraf komen bedanken met een colaatje of een biertje," aldus Christenhusz.

Leerling Tim Janssen nomineerde Christenhusz: "Paul heeft overal verstand van en wil je overal mee helpen. Hij staat ook altijd voor je klaar. Door hem wil ik zelf ook praktijkbegeleider worden."

"Praktijkbegeleiders zijn de helden van de technische installatiebranche", zegt Joep Hendriks van het Opleidingsfonds- en ontwikkelfonds voor het Technisch Installatiebedrijf (OTIB). "Zij begeleiden nieuw vaktalent door hun kennis met hen te delen. Daarmee hebben de ze een belangrijke rol in de energietransitie, de circulaire economie en de digitalisering. Praktijkbegeleiders zijn TopCoaches, en dat laten hun pupillen dit jaar massaal weten."De verkiezing om de Topcoach van het jaar komt van OTIB Dat is het Opleidingsfonds- en ontwikkelfonds voor het Technisch Installatiebedrijf. "OTIB gelooft dat we alleen een toekomstbestendige samenleving kunnen hebben als technisch personeel in staat is deze te realiseren. Daarom bieden wij hulp en expertise aan technici om hen te verder te helpen in hun ontwikkeling."

Finale

Op basis van telefonische interviews en bedrijfsbezoeken worden genomineerden volgens een groot aantal criteria beoordeeld. Uiteindelijk gaan negen kandidaten door naar de finale, waarin een jury de uiteindelijke winnaars bekendmaakt in de categorieën Grootbedrijf, MKB en Opleidingsbedrijf.

Op woensdag 7 november houdt OTIB de TopCoach van het Jaar-verkiezing 2018 in het MediaPlaza van de Jaarbeurs in Utrecht. De winnaars ontvangen, naast de felbegeerde wisselbeker, een geldbedrag van 2500 euro. Ekkelboom en Christenhusz hebben in hun categorie concurrentie van André van Bergen van Bonarius Techniek.

OTIB

De verkiezing om de Topcoach van het jaar komt van OTIB Dat is het Opleidingsfonds- en ontwikkelfonds voor het Technisch Installatiebedrijf. "OTIB gelooft dat we alleen een toekomstbestendige samenleving kunnen hebben als technisch personeel in staat is deze te realiseren. Daarom bieden wij hulp en expertise aan technici om hen te verder te helpen in hun ontwikkeling."

Meer berichten