Bij de Wilmersberg is het beeld 'nen Todn' te vinden, herkenbaar aan mantel, hoed en 'Kiepe' (rugmand). Het woord 'Töddn' komt van 'zotteln', langzaam voortschuifelen.
Bij de Wilmersberg is het beeld 'nen Todn' te vinden, herkenbaar aan mantel, hoed en 'Kiepe' (rugmand). Het woord 'Töddn' komt van 'zotteln', langzaam voortschuifelen. (Foto: )

RouTextiel: de handelsweg van Osnabrück naar Deventer via Oldenzaal

Oldenzaal lag vroeger op de handelsweg tussen Osnabrück en Deventer, lezen we in de rubriek 'Langs de RouTextiel', gebaseerd op het boek van Eddy Loohuis (na-inschrijving bij Oldenzaal Promotie).

De Tödden (in het Nederlands markskramers) waren katholieke mannen uit dorpen zo'n 50 kilometer van de grens zoals Ibbenbüren, Hopsten en Mettingen. Ze verkochten in de 16de en 17de eeuw rollen linnen en andere nuttige zaken. Een Tödde had Packenträger (dragers) in dienst.

De weg verbindt twee historische wandelwegen: de Duitse 'Töddenweg' en het Nederlandse Marskramerpad (229 kilometer).

In de 16de en 17de eeuw trokken veel Duitsers naar Nederland. Zij kwamen uit dorpen ongeveer 50 kilometer van de Nederlandse grens zoals Ibbenbüren, Hopsten en Mettingen.

De marskramers die hier kwamen, waren bijna allemaal katholiek. Zij werden Packenträger of Kiepenkerl genoemd. Een kiepe is een rugmand. De marksramer was herkenbaar aan zijn alnge matnel en hoge hoed. In zijn rugmand zaten rollen linnen. Daarbij hoorde een schaar aan een ketting en een ellenmaat, een maatstok van 86 centimeter. De Packenträger verkochten ook waren als lucifers, brillen, doosjes snuiftabak en briefpaper.

Als de Packentrager goed verdiend had, werd hij Tödde. Hij woord 'Tödden' komt van 'zotteln', langzaam voortschuifelen. Eén Tödde had vaak tal van Packenträger in dienst; met rijpaarden op met een Hessische huifkar.

Bij de Tödden gingen alleen de mannen op handelsreis. Zij waren zo'n 10 of 11 maanden van huis om hun waren te verkopen.

De Tödden namen linnengoed van hoge kwaliteit mee naar Nederland. Hier wilde men er best een goede prijs voor betalen. De winkels van een aantal Tödden groeide uit tot grote warenhuizen. In 1839 begon August Sinkel in Utrecht de bekende 'Winkel van Sinkel', het eerste warenhusi in ons land en een van de eersten ter wereld. Andere bekende warenhuizen werden C&A, Peek & Cloppenburg en V&D.

In Mettingen zijn onderstaande beelden te zien. Rechts is een Tödde.


Meer berichten