CDJA wil dat we Twents leren op school

NOTwente – Meer ruimte voor de streektaal in het onderwijs, dat wil het CDJA (de jongerenorganisatie van het CDA).

Daarvoor is een resolutie van het CDJA Overijssel en Drenthe met grote meerderheid aangenomen tijdens het CDJA-congres in Amersfoort.

Aan CDJA-'er Marc Smellink uit Rossum de eer om het uit te leggen: ''Deze resolutie kun je natuurlijk niet in het Nederlands behandelen," vertelt Smellink. "Doarum doo ik 'm in 't Tweants."
Het CDJA ziet dat veel jongeren het Nedersaksisch niet meer machtig zijn. ''Omdat d'r nog mer 20 procent van de leu en 5 procent van de kind'r plat kunt kuier'n mot d'r wa wat gebeur'n."
Het CDJA wil dat er meer aandacht voor Nedersaksisch in het onderwijs komt en de overheid het mogelijk maakt dat men het informeel kan spreken bij instellingen in Noord- en Oost-Nederland.

De jongeren krijgen bijval van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Zij is pleitbezorger voor het behoud van de Nedersaksische, en daarmee de Twentse, streektaal. ''Plat proat'n begint op school.''

Schreijer deelt de zorgen van de jongeren dat de taal in Noord- en Oost-Nederland langzaam verdwijnt. Niet alleen het spreken van de streektaal is belangrijk. ''Het Nedersaksisch is een belangrijke cultuurdrager van cultuur, gebruik en tradities in Noord- en Oost-Nederland. Dat mag en kan niet verdwijnen,"' aldus Smellink.

Meer berichten