Eddy Oude Voshaar wandelde dit keer voor dé Weekkrant vanuit De Lutte. Binnenkort verschijnen zijn wandelverhalen in een heuse wandelgids.
Eddy Oude Voshaar wandelde dit keer voor dé Weekkrant vanuit De Lutte. Binnenkort verschijnen zijn wandelverhalen in een heuse wandelgids. (Foto: Picasa)

Wandelen met Eddy: alle paden leiden uiteindelijk naar De Lutte

Wandelliefhebber Eddy Oude Voshaar zoekt elke week een mooie wandeling in Noordoost-Twente uit voor dé Weekkrant. Deze keer vanuit De Lutte, waar iedereen Nijhuis heet.

De Lutte - In Noordoost-Twente leiden alle wegen, bospaadjes, kerkpaden en wandelpaden naar De Lutte. En vanuut de Lutte kan men dan ook alle kanten op.
We beginnen onze wandeling op de Paasbergstroat nabij het Zwaantje. Het romantische weggetje wandelt vanzelf over het Lutterse heuvelland doorde Belvedère, een van de mooiste plekken van Noordoost-Twente. In de draai ligt een prachtig Mariakapelletje, Middelkaamp geheten. Op het altaartje liggen verschillende briefjes onder kleine veldkeitjes.

Dan zien we als een schilderij in de diepte een vallei voor ons liggen met een prachtig en weids uitzicht. Het Paasbergweggetje slingert verder over het erf van De Reuver, maar wij slaan voor de oale boerderij af het Steipad op en wandelen door een afwisselend landschap van houtwallen, akkers en weilanden.

Vanuit een grote veestal komen flarden piratenmuziek. Iemand komt noar buut'n hen lopen en ik vraag aan de man of er een feestje is in de veestal. "Nee, dat vind miene koeien mooi, Hollandse piraat'nmuziek. En volgens mien vrouw geeft ze deur die muziek ook meer melk. En wee'j wat het ook is? As ik metzing dan zie ik miene koeien blieer worden."

Ik antwoord: "Voor jaren terug heb ik eens met mijn voetbalvereniging TAR tegen een elftal van De Lutte gevoetbald en die spelers waren allemaal van Nijhuis behalve de keeper want die heette met de achternaam Brilhuis. Vandaar dat die Nijhuizenfamilies veel bijnamen hebben zoals Haanakker en de Rug. Als je een kijkje neemt in het telefoonboek dan wee'j wat ik bedoel…"

"Ja, toeval of niet, maar de man met wel ik net kuierde was ook een van Nijhuis, een van Haanakker," zei hij teeg'n mie.


Het Steipad kruipt hoger en draait als de Dinkel door het oale laand, waar de zanglijster tijdens het veurjoar haar serene sopranenzang door de Belvedère laat gaan.
Nu wandel ik op de HogeLutterweg en hier hef iemand een wolf zien lopen! Maar dat wordt door de boeren die hier in het heuvelland wonen, ontkend. Volgens hen was het gewoon de Hellehond die in het tweeduster hier ronddoolt.

Uit een schoorsteen van een boerderijtje kringelt rook omhoog en daar gaan we de Ophuisweg in. Hier ruik je de herfst en word ik bijna verplettert door de vlammende schoonheid van goudgele beuken, eiken en berken.
Hier kom ik twee vrouwen tegen die met skistokken aan het wandelen zijn. Ze vragen aan mij de weg. "Niet dat we verdwaald zijn hoor maar we zijn de weg kwijt."

Het bospaadje wordt hier smal en over de flanken loop ik door een romantisch bospaadje dat rakelings langs een weide wandelt met een weids panorama. Zo mooi! Van elk nieuw vergezicht hier word ik zielsgelukkig. Wat zal hier straks de midwinterhoorn met zijn klagende tonen mooi te horen zijn.

Uit de verte hoor ik het ruisen van een snelweg die gelukkig niet te zien is hier.
 

Via de Duivendalweg steek ik de Paasbergweg over en loop ik zomaar door de bossen van het Eugeria. Een loopster in felgele loopkleding schiet mij voorbij, haar blonde staartje huppelt vertederend achter haar aan. Ze doet mij denken aan een meisje uit De Lutte. En ja, zij was er ook een van Nijhuis, op wie ik zo verliefd was dat ik haar niet durfde te kussen!

Tussen de bomen zie ik enkele rode daken en wandelt pardoes voor mij een kip. Via een houten vlechthek kom ik uit bij met Mariakapelletje Middelkaamp en zie dat er nu enkele kaarsjes branden."

De route

De wandeling duurde ongeveer 90 minuten De route: Het Zwaantje aan de Bentheimerstraat, De Paasberg, het Steipad, Ophuisweg, Duivendalweg, oversteken Paasbergweg, landgoed Eugeria en via de Paasbergweg terug bij hotel-restaurant de Grote Zwaan.

Meer berichten