Foto:

RouTextiel: het Walgaardenkunstwerk

De Walgaardenflat vertelt met zijn kunstzinnige uitingen het verhaal van het rijke Oldenzaalse textielverleden. Men noemt de flat het grootste kunstwerk van Nederland.

De flat was jarenlang een grauwe betonnen doos, maar architecten Merijn de Jong en Bas liesker en kunstenaars Esther Stam en Fredrik Molenschot gan het in 2013 een verrassende uitstraling. Kleur en glas aan de noordzijde, aan de zuidzijde hout en kunstzinnige batikpatronen.

Het ontwerp is gebaseerd op de batikpatronen van kunstenaars uit Indonesië. In 1850 verscheepte textielfabrikant Gelderman namelijk ladingen vol Cambrics (ongebleekte witkatoenen doeken) naar Indonesië. De cambrics waren voorzien van Tjaps. 'Tjap' is een Maleis woord en betekent merkteken, merk of stempel, gemaakt van koperen plaatjes. De Indonesiërs konden zo direct zien uit welke Twentse textielfabriek de tjap kwam en wat de kwaliteit was van het doek.

Op de lappen textiel werden prachtige decoraties aangebracht door batikkunstenaars. Batikken betekent 'veel puntjes' in het Javaans. De kunstenaars namen de batikmotieven als inspiratie voor de Walgaardenflat, zoals we hieronder zien.

Hieronder een voorbeeld van een 'tjap' uit Oldenzaal.


De Walgaardenflat was in 1971 nog een grijze kolos. Foto hieronder.De rubriek 'RouTextiel' is gebaseerd op het boek van Eddy Loohuis, via na-inschrijving verkrijgbaar bij Oldenzaal Promotie.

Meer berichten