Richt een coöperatie op en ga samen lokaal winkelen

Natuur en Milieu Overijssel en stichting de Ulebelt gaan inwoners helpen bij het opzetten van een voedselcoöperatie zodat ze samen eten van boeren uit de regio kunnen inkopen.

Twente - "In onze regio leveren boeren allerlei producten die rechtstreeks bij hen te koop is. In je eentje is dat een gedoe. Het biedt veel voordelen om dat samen te regelen, bijvoorbeeld door een voedselcoöperatie te starten," leggen de initiatiefnemers uit.

Maar hoe start je een voedselcoöperatie? De Ulebelt en Natuur en Milieu Overijssel willen hierbij helpen. Inmiddels zijn er groepen actief in Broekland, Deventer, Olst, Wijhe, Heeten, Zwolle, Lettele en Schalkhaar. Zij bestellen wekelijks hun verse boodschappen: groente, fruit, aardappels, zuivel, eieren, vlees, vis, honing, asperges, appelsap en bloemen.

Een voedselcoöperatie is niet meer dan een mondelinge afspraak met een groepje mensen om samen rechtstreeks eten in te kopen bij boeren uit de buurt. "Bestellingen, logistiek en distributie houd je in eigen hand en regel je onderling. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Heerlijk vers eten, voor de laagst mogelijke prijs en toch een behoorlijk inkomen voor de boer. Weinig vervoer, geen overbodige verpakkingen, en je weet waar je eten vandaan komt," prijst de stichting het idee aan.

Wil jij dit ook? Neem contact op via voedselcoops@ulebelt.nl.

Meer berichten