Pech onderweg? Dan is het de bedoeling dat de deelnemers elkaar helpen tijdens de Arctic Challenge. Meer info over de rally is te vinden op www.arctic-challenge.nl.
Pech onderweg? Dan is het de bedoeling dat de deelnemers elkaar helpen tijdens de Arctic Challenge. Meer info over de rally is te vinden op www.arctic-challenge.nl. (Foto: )

De Twentse Arctic Challenge is een ijskoud avontuur

Klaar voor een ijskoud avontuur? De deelnemers van the Arctic Challenge wel. Deze rally gaat op 12 januari van start op vliegveld Twente.

Twente – The Arctic Challenge is een toertocht voor personenauto's dwars door Scandinavië met de Noordkaap als bestemming.

Het gaat niet om snelheid. Nee, de tocht is een uitdaging. Het draait om behendigheid, navigeren en anticiperen. Competitief is de tocht dus wel: deelnemers moeten zelf de meest ideale route bedenken en de routes afleggen in zo min mogelijk tijd en/of over de kortste afstand. En rijden ze daarom toch te hard? Dan worden ze uit de wedstrijd gehaald door de organisatie die er op controleert. De gereden routes worden gecontroleerd via trace- en tracksysteem Fleet Complete dat in elke auto wordt ingebouwd.

De unieke rijbeleving komt op de eerste plaats tijdens de Arctic Challenge, maar deelnemers geven aan ook mee te doen vanwege de arctische omstandigheden die je in Nederland niet meemaakt. Ook omgaan met vermoeidheid en tegenslagen worden gezien als echte uitdagingen die de deelnemers graag overwinnen.

Teams bestaan uit twee personen. Ze kunnen extreme omstandigheden tegenkomen in Scandinavië. Snelheid mag dan geen criterium zijn, de afstanden van de etappes zijn soms dusdanig lang dat dag en nacht doorgereden wordt en er dus aanspraak wordt gedaan op het doorzettingsvermogen. Vaak onder omstandigheden met veel sneeuw, zeer gladde wegen en temperaturen van ver onder nul (tot 40 graden is mogelijk). De auto's moeten er dus goed op voorbereid zijn met sneeuwkettingen en spijkerbanden.

Een vakantiereis met veel ruimte voor het bezoeken van bezienswaardigheden is de Arctic Challenge zeker niet. In acht dagen tijd wordt namelijk tussen de 6000 en 7000 kilometer afgelegd naar een bestemming voorbij de Noordpoolcirkel. Voor een groot deel bestaat de tour uit rijden over sneeuw en ijs en kunnen de coureurs in heel barre omstandigheden terechtkomen. Er is wel een rustdag, maar die dag kunnen alle teams deelnemen aan een winteractiviteit en kan er nog wel een klassementsproef zijn. Elke etappe bestaat uit een aantal checkpoints die kort voor de start worden opgegeven.


De Artctic Challenge beleeft dit jaar de achttiende editie. De start is op zaterdag 12 januari om 10.00 uur in Hangar 11 op Vliegveld Twente. De finish is op 20 januari rond 14.00 uur, ook weer op het vliegveld. Er doen 35 teams mee.

www.arctic-challenge.nl

Meer berichten