Theo Lansink en Mieke Niks van Unicef afdeling Oldenzaal in winkel van Unicef in paassfeer. Unicef Oldenzaal is al achttien jaar actief.
Theo Lansink en Mieke Niks van Unicef afdeling Oldenzaal in winkel van Unicef in paassfeer. Unicef Oldenzaal is al achttien jaar actief. (Foto: )

'Unicef een begrip geworden in Oldenzaal en omgeving'

Oldenzaal - Het Plaatselijk Comité Oldenzaal van Unicef is al ruim achttien jaar actief met veel vrijwilligers. Elk jaar kan dan ook een fors bedrag overgemaakt worden aan Unicef Nederland. Dit heeft een eervolle vermelding opgeleverd in 'Mijn Unicef Magazine'; het landelijke platform waarop vrijwilligers elkaar inspireren en helpen.

In winkelcentrum In den Vijfhoek in Oldenzaal wordt een volledig ingerichte Unicef-winkel, onder leiding van bestuurslid Mieke Niks, gerund door vrijwilligers. ''Dit is uniek in Nederland'', aldus Niks. ''Diverse Oldenzaalse ondernemers dragen een steentje bij. Zo wordt onder meer de winkel tegen onkostenvergoeding beschikbaar gesteld. De twee panden verderop gelegen boekhandel stelt zich - wat betreft de verkoop van tweedehands boeken door Unicef - op als sympathisant en niet als concurrent.''

Niks vervolgt: "Unicef is door de winkel en de vele vaste acties een begrip geworden in Oldenzaal en omgeving. Zo zijn we onder meer door de Twentsche Zorgcentra uitgenodigd voor hun kerstmarkt, waar drieduizend bezoekers verwacht worden."

De winkel is van maandag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Het assortiment bestaat uit de collectie van Unicef-artikelen en veel door creatieve vrijwilligers gemaakte artikelen zoals babykleertjes, speelgoed en tassen. Tijdens de maandelijkse crea-avond wordt besproken welke artikelen gemaakt moeten worden en hoe het benodigde materiaal kan worden verkregen. Hierna gaan de creatieve vrijwilligers aan de slag.
''Bovenop de inzet voor de Unicef-winkel worden elk jaar vaste seizoensgebonden acties in Oldenzaal georganiseerd'', zo vertelt Niks. Zo worden met Pasen zakjes met paaseitjes gemaakt en verkocht, op koningsdag staat Unicef met een kraam in de stad, tijdens de zwemvierdaagse krijgen alle deelnemers een door Unicef ontworpen spaardoosje mee dat aan het eind van de vierdaagse gevuld met sponsorgeld wordt ingeleverd, tijdens het grote vierdaagse evenement 'De Boeskool is lös' in augustus heeft Unicef een kraam en een loterij.

Ook bij Twente Ballooning geeft Unicef acte de présence. Elke herfst wordt de Unicef-fair gehouden waar allerlei zelfgemaakte artikelen worden verkocht.

Tijdens het evenement 'Oldenzaal in Kerstsfeer' worden door de hele stad zowel kerstballen van Unicef als zelfgemaakte kerstballen verkocht. Daarnaast staat Unicef op diverse plaatsen in de regio.
Niks: ''Door de inzet van het bestuur en de vele vrijwilligers kan jaar na jaar een fors bedrag worden overgemaakt aan Unicef. In 2017 bijvoorbeeld was dat 14.545 euro. Deze opbrengst bestaat voor 6.596 euro uit de verkoop van Unicef-artikelen. De overige 7.949 euro is opgehaald met de grote acties, de verkoop van eigengemaakte artikelen, de verkoop van tweedehands boeken en giften. Voor 2018 wordt een nog hogere opbrengst verwacht. Zo hebben alleen al de kerstacties tot nu toe 3.250 euro opgebracht. Wat nog belangrijker is dat mensen aangeven dat ze het werk van Unicef erg belangrijk vinden in deze tijd, waarin zoveel kinderen op de vlucht moeten voor oorlog en geweld.''


De inzet van de vele vrijwilligers wordt volgens Niks zeer gewaardeerd. Bestuursvoorzitter Theo Lansink geeft aan: "Onze vrijwilligers doen zoveel voor Unicef. Als bestuur geven we blijk van waardering door onder andere de jaarlijkse vrijwilligersavond. Hier maken we veel werk van. We weten altijd wel een lokale artiest - uiteraard kosteloos - te strikken om er een onvergetelijke avond van te maken voor Unicef en de vrijwilligers die zich hiervoor met hart en ziel inzetten."

Meer berichten