Foto:

Reutums familiebedrijf: al 65 jaar slopen en saneren

Reutum - Eeuwig zonde als je goede materialen omzet in energie of ze ziet verdwijnen in de afvalbak. Dat is het standpunt van Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering. Het bedrijf dat zich, naast de hoofdvestiging in Reutum, nu ook heeft gevestigd op de voormalige gemeentewerf van Tubbergen, is vooruitstrevend als het gaat om duurzaamheid.

"Wij geloven in een grote toekomst voor circulair bouwen, waarbij bouwmaterialen worden hergebruikt om de uitputting van grondstoffen te beperken."

Vader en oprichter Gerard Kamphuis was zijn tijd ver vooruit. Voor de broers en huidige eigenaren Erwin en Marcel Kamphuis is duurzaamheid dan ook een tijdloos begrip. "We weten niet anders. Vroeger lagen overal op het terrein al materialen uit sloopwerken, omdat hij vond dat veel bouwmaterialen heel goed een tweede leven mee konden."

Het Reutumse familiebedrijf vierde onlangs het 65-jarig bestaan. Waar het bedrijf in de jaren vijftig vanuit de keuken werd gerund, omvat het vandaag de dag drie vestigingen met in totaal zo'n honderd medewerkers. Slopen en saneren is waar Kamphuis goed in is. Nooit zomaar de beuk er in, maar vakkundig en veilig.

De verkoop van gerecyclede materialen is een belangrijke tak geworden van Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering. Onder de naam Omgekeerd Bouwen worden in Tubbergen tweedehands goederen en grondstoffen opgeslagen en verhandeld. Steeds meer inwoners weten Omgekeerd Bouwen te vinden. Materialen als kozijnen, hout, dakpannen en isolatiemateriaal hebben de interesse van particulieren en kleine bouwbedrijven.

Het terrein zal in de toekomst één gezicht krijgen met de beide buren, huurders kringloopbedrijf De Beurs en afvalbrengpunt Renewi. "Het idee is: op dit gezamenlijke plein kan de particulier altijd met zijn overtollige spullen terecht. Probeer het eerst bij de kringloop, kom dan bij ons en tot slot kun je er mee naar het afvalpunt. Een hele mooie combinatie op één terrein", aldus Erwin, Marcel en directielid Marc Blokhuis. Een puinbreker had het plaatje voor Kamphuis nog mooier gemaakt en was een nieuwe stap geweest in het vergroten van de duurzaamheid. "We zagen mogelijkheden, maar we hebben uiteindelijk besloten er vanaf te zien."


De nieuwe ontwikkelingen op het gebied van circulair bouwen en slopen worden door Kamphuis op de voet gevolgd. Ze zijn bovendien lokaal voorloper wat betreft hun denkwijze en gericht op de toekomst. "Grondstoffen raken uitgeput. Dat besef moet nog bij veel meer mensen komen", vertelt Marc. "We kijken met andere ogen naar een te slopen gebouw. We zien een kanteling van sloop naar demonteren." Dat is niet altijd zo geweest, weet de directeur. "In de jaren tachtig wilde men uitsluitend nieuwe spullen. Als sloopbedrijf was het aan ons de taak om met groot materieel zo snel mogelijk een pand plat te krijgen. Nu gaan we terug naar de tijd van Gerard Kamphuis, die ook het mooie in hergebruik van bouwmaterialen zag."

Wethouder Erik Volmerink is blij met de definitieve vestiging van Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering op de voormalige gemeentewerf. "Het is een mooie invulling van deze locatie, zeker in combinatie met de kringloopactiviteiten en het afvalbrengpunt. Wij wensen Kamphuis veel succes met het realiseren van hun ambities op het gebied van duurzaamheid en omgekeerd bouwen."

Meer berichten