Foto: Picasa

Wandelen met Eddy over de Isterberg

Isterberg - Bij De Lutte rijd ik de autobaan op, rijd vier vrachtwagens (waarvan een met een Nederlands kenteken) - voorbij, vervolgens nog een camper die echter gas geeft als ik deze wil passeren en bij de afslag Bad Bentheim neem ik de weg die naar Nordhorn gaat. Op de parkeerplaats die mij naar de Isterberg brengt, parkeer ik mijn auto.

We slaan het weggetje in die ons naar de top van de Isterberg leidt. Langzaam stijgen we omhoog. Het wordt na een draai nog steiler en steiler. Dan zien we boven ons de rotsen liggen. Gigantische steenklompen. Klein Zwitserland en zo dichtbij. Het is een grillig gevormde huizenhoge rotsmassa. Schitterend. Het zijn loodrechte smalle kloven waar je met moeite tussen door kunt komen. De Germanen zouden op deze heilige plek mensen offeren.

De groene rotsen zijn bekrast en zitten vol diepe barsten en richels. Oeroale grond waar lichtverschijnselen en andere wonderen in het verleden zijn gebeurd. Er liggen nog veel meer van deze steenklompen bezaaid hier tussen Bad Bentheim en Schuttorf.

We volgen het voetpad dat daalt en dan weer stijgt en zien nog veel meer van die gigantische stenen reuzen in het landschap rusten. Het weggetje wandelt nu omlaag naar de rand van het bos toe, steekt een weg over en zien we voor ons een grote Aussichtsturm, de uitkijktoren. We klimmen al draaiend omhoog. Het uitzicht is meer dan fantastisch.

Wolken in alle kleuren reizen hier over tientallen blinkende kerktorens van de dorpen rondom deze uitkijktoren. Hier zie je pas hoe groot Duitsland is en als het heel helder weer is. dan kun je hier een beetje een voorstelling dat de wereld rond is.

De Autobahn die hier Duitsland doorsnijdt kun je als je heel goede ogen hebt volgen tot aan het verre Hannover. Daar staat voor mij een verrekijker. Je moet er 50 eurocent in gooien, maar het uitzicht is hier wel meer als 10 euro waard. ik krijg het gevoel dat ik hier sta op een plek midden in de wereld. Het uitzicht op het kasteel van Bad Bentheim is om kippenvel van te krijgen. Zo mooi en dan het ruisen van de wind en het wegsterven van het verkeer op de Autobahn brengt me in hogere sferen. Ja, de Isterberg is heilig. Zo heilig dat het mij heeft betoverd.

Beduusd neem ik de trappen van de ijzeren toren naar beneden en wandel over een camping die aan de voet van de blauwe berg ligt. Er staat zowaar nog een originele circuswoonwagen te pronken op de parkeerplaats van de camping. Een oale man komt het restaurant uitlopen en zegt mij: ''Wenn sie ein Kaffee oder was wollen essen, dan kommen sie nach innen. Wir haben hier Mittagstish.'' Vriendelijk zeg ik tegen de oale man dat ik helemaal vol zit met al die wonderlijke indrukken die ik hier op deze hemelse plek heb opgedaan. We houden rechts aan, lopen een stukje mee met de stroat die van Bad Bentheim naar Nordhorn gaat en komen zo terug bij de parkeerplaats. Ik start mijn auto er rij via de Autobahn terug naar de Heimat.

De route: Vanaf de parkeerplaats steek je het fietspad over en je belandt op een voetpad waar geen bord of aanduiding staat. Je loopt het pad in en houdt rechts aan. Dan gaat het pad na enkele minuten lopen steil omhoog. Dan zie je de grote steenklompen boven je liggen. Als je van verbazing bent bekomen, vervolg je het pad dat je vanzelf bij de enorme uitkijktoren brengt. Dan gaat de weg verder over de camperplaats langs het restaurant. Rechts aanhouden, dan kom je terug op de rijksweg Bad Bentheim-Nordhorn. Vervolgt deze een 100 meter en je bent terug bij het startpunt.

Voor deze wandeling over de Isterberg zegt Eddy: ''Ik heb er 90 minuten over gedaan. Dat is inclusief de klim en het uitzicht over Duitsland.''

Meer berichten