Foto: 1996-98 AccuSoft Inc., All rights reserved

Wandelen met Eddy tussen Gildehaus en Bad Bentheim

Gildehaus/Bentheim - Terwijl uit mijn dashboard de klanken van The Beach Boys' Good Vibrations door mijn auto schallen, draai ik de parkeerhaven op tegenover de Rathaus Apotheek aan de Neuer Weg in Gildehaus. Voorzichtig stap ik uut mien auto want het heeft gevroren en kan het plaatselijk glad zijn, ook hier in Gildehaus.

Het leuke stadje is gesetteld op de eerste uitlopers van het Teuteburgerwoud. Ik loop de Neuer Weg omhoog en sla linksaf de Waldseiter Straße in. Mooie huizen in grote tuinen zijn te bewonderen aan beide kanten van de Straße. Dan steken we de Hengelosestraat over en vervolgen het weggetje langs een fabriek met dito kantoor. Na honderd meter wandelen we over een spoorweg en slaan vervolgens rechtsaf de Waldseiter Straße in. Na vier minuten lopen, komen we op de Wasserwerkstraße. Zo mooi, zo romantisch mooi. Het is natuurlijke schoonheid hier net buiten Gildehaus. Dit droomweggetje wandelt zomaar richting Bad Bentheim. Het uitzicht wordt steeds mooier en we stijgen.

Daar loopt een man met een hoedje met twee veren. Hij laat zich meetrekken door zijn hond. Het is een Hollander. Trots zegt hij dat ie al 27 jaar samen met zijn vrouw in het schilderachtige Gildehaus woont. "Nein, nee, doch nein. ''Niet in die Hollandse enclave. Nee, nein, ik woon in die Ecke bie de kerk. Ja, schön ist es hier niet? Wie komt uut Enschede en ik heb altijd gearbeitet in de textielfabriek van Schuttersveld in Enschede.'' De zon aan een blauwwitte hemel smelt de laatste restjes sneeuw. Rondom mij heen hoor ik meesjes en musjes tjilpen in de houtwallen waar dit schone weggetje door heen wandelt. ''Mien vrouw had er eerst wa wat moeite met om hier in Gildehaus te wonen, maar dat is gelukkig wel sleten. Ja und as toe dis weggetje volgt, komst du vanzelf in Bentheim. Bad Bentheim zeng ze hier in de Pruus"

Het weggetje houdt niet op om mooi te blijven. Dan loopt het over in de Gildehauser Straße en lopen we door het Badepark Bentheim. Aan de linkerkant ligt het Ferienresort Bad Bentheim, een mooi bungalowpark van Roompot. Daarnaast ligt in een prachtig park het Herrenhaus Langen, een statig en prachtige villa gebouwd rond 1798.

Nu wandelen we Bad Bentheim in en aan de kentekens van de Duitse auto's te zien wonen hier veel landgenoten. Dan steken we bij de verkeerslichten de Rheiner Straße over en komen in de Wilhelmstraße. Dit straatje loopt zo heerlijk rondom een stukje van Bad Bentheim heen We lopen langs een Imbiss die ze aan het slopen zijn. Zondags reden we in de jaren zeventig hier weleens met een aantal langharige jongens op onze brommers met zulke hoge sturen dat we er onder door moesten kijken naar toe. Want as ie eenmoal een curryworst had proeft bie deze Imbiss onder aan de voet van het stadje, dan was ie verkocht. Zo lekker. Zo Duuts.

De Wilhelmstraße gaat over in de Leberichstraße. Daar zie ik een dame op leeftied ploeteren met een sneeuwschuiver. Ik bied aan om haar te helpen. De oude Dame met een leuk sjeik hoedje knikt mij goedkeurend aan. ''Junger Mann. Wenn Sie das wollen, kerne. Jonge man.'' Ik ben 66 jaar. Hoe oud zou deze dame op stand wel niet zijn? Na tien minuten is het klinkerstraatje bij haar voordeur sneeuwvrij en nodigt ze mij uit voor Kaffee met Kuchen. Aanvankelijk bedank ik haar voor de uitnodiging maar ze steet er auf. ''Wissen sie. Meine familie komt von früher aus Holland und da bin ich sehr stolz auf. Na de koffie met een heerlijke zelfgebakken stuk van een appeltaart neem ik afscheid en loop ik de Leberichstraße verder naar beneden en sla bij de derde straat rechtsaf de An der Müst in. Hier wonen allemaal Nederlanders. Het is een heuse Hollandse enclave, precies tussen Gildehaus en bad Bentheim in. Dan sla ik rechtsaf de Alter Postweg in en wandel ik de eerste weg rechts de Sieringhoeker Weg op. Wat een schoonheid> Panorama's met schitterende uitzichten over het weidse grensland. Genieten!! Ja, met twee uitroeptekens zo mooi.

Na een kilometer lopen we Gildehaus in. Dat gaat steil omhoog. We lopen langs prachtige eeuwen oude huizen waarvan enkele zo uit een tekening van Anton Pieck lijken te stappen. Gildehaus is het stadje met tienduizenden kinderkopjes. Het schilderachtige stadje werd voor het eerst gemeld in 1292. We lopen langs de kerk en komen op de Neuer Weg en zijn terug bij het startpunt.

De route: Neuer Weg, Waldseiter Straße, Wasserwerkstraße, Gildehauser Straße, oversteken Rheiner Straße, Wilhelmstraße, Leberichstraße, An der Müst, Alter Postweg en Sieringhoeker Weg.

De wandeling duurt ongeveer 140 minuten.

Meer berichten