Foto:

Langs de RouTextiel: het Palthehuis

Meer weten over de Oldenzaalse textielgeschiedenis? Bezoek dan het Palthe-Huis. Het museum (al sinds 1929) bewaart beschenken die arbeiders aan textielfabrikanten gaven.

Het echtpaar Gelderman-Ort kreeg bijvoorbeeld bij hun 25-jarig huwelijk een fotoalbum 'Oldenzaal in 1892', met op een zilveren beslag afbeeldingen van 'Gelderman'. De familie Molkenboer kreeg in 1922 bij het 50-jarig bestaan van de stoomweverij een tegeltableau. In de tuin staan twee vazen uit de tuin van villa Scholtenhaer. De vazen waren in 1916 een geschenk voor het echtpaar Gerlderman-Bartelink.
Het museum bewaart naast de geschenken ook 'koffertjes' van Gelderman en Molkenboer, met persoonlijke documenten. Er staat een postkar van Molkenboer en er is een portret te zien waarop Joan Gelderman staat afgebeeld, in 1956 geschilderd door Carel Willink. Johan kreeg dit portret bij zijn afscheid als commissaris van de Heemaf uit Hengelo.
In het koesthuis links naast het Palthe-huis is een weefkamertje met een handweefgetouw uit de achttiende eeuw.

In de kamer ernaast is nog veel te zien over de gouden tijd van Oldenzaal als textielstad.

Historisch Museum het Palthe-Huis is rond 1650 gebouwd. Dominee Johannes Palthe ging in 1799 het huis bewonen met zijn vrouw Carolina Bernhardina Racer, de dochter van Jan Willem Racer. Tot 1928 woonden er drie generaties Palthe. Gulia Palthe was de laatste bewoner.

Meer berichten