Cosmos in Lattrop en Natura Docet Wonderryck in Denekamp doen mee aan de MuseumJeugdUniversiteit. Foto: Martine Goulmy
Cosmos in Lattrop en Natura Docet Wonderryck in Denekamp doen mee aan de MuseumJeugdUniversiteit. Foto: Martine Goulmy (Foto: Martine Goulmy)

Vreemde vogels en veel meer in Dinkellandse musea

Denekamp/Lattrop - Nieuwsgierige kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen met hun vragen terecht bij meer dan dertig musea in heel Nederland. Wetenschappers en experts zoals archeologen, wiskundigen en hersenonderzoekers beantwoorden spannende vragen over de museumcollectie op de MuseumJeugdUniversiteit.

Drie musea in Twente houden samen een collegereeks. ''Tijdens elk college ontdek je een ander museum en een ander onderwerp. Dit voorjaar gaan we op zoek naar antwoorden op de vragen: hoe herken je een vogel aan zijn geluid? hoe redden we onze aarde? en hoe ontstaan kraters op planeten?'', aldus de organisatie.
De colleges vinden plaats op zondag 10, 17 en 24 maart van 11.00 tot 12.00 uur in Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp, Oyfo Kunst en Techniek in Hengelo en Cosmos Sterrenwacht in Lattrop. Na afloop van het college is er gelegenheid het museum te bezoeken.
De MuseumJeugdUniversiteit is in 2009 gestart in het Rijksmuseum van Oudheden. Inmiddels worden er jaarlijks in meer dan vijftig musea kindercolleges gegeven. ''Echte wetenschappers, onderzoekers, vakspecialisten en experts geven tijdens de collegereeks antwoord op spannende vragen over de museumcollectie. Wat is een Japanse prent? Wanneer ben je volwassen? Hebben dieren een biologische klok? Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar en zijn er bachelors en masters te halen. Aan het begin van de reeks krijgen de studenten van 8 tot en met 12 jaar hun eigen collegekaart en aan het eind het MuseumJeugdUniversiteit-diploma.''
Stichting MuseumJeugdUniversiteit werkt samen met kinderkrant Kidsweek, de VSC (Vereniging van science centra en wetenschapsmusea) en de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen).

Welke onderwerpen worden in Dinkelland behandeld?
-Hoe communiceren vogels? Op 10 maart om 11.00 uur in Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp.
-Botsingen op de Melkweg? Op 24 maart om 11.00 uur in Cosmos Sterrenwacht in Lattrop.

Een collegereeks bestaat uit drie colleges en kost 22,50 euro per reeks. Zie voor onder meer kaartverkoop de website www.museumjeugduniversiteit.nl

Meer berichten