Foto:

Gratis nestkastjes tegen de eikenprocessierups

Dinkelland - Om het aantal eikenprocessierupsen in aankomende zomer te verminderen, biedt de gemeente Dinkelland inwoners de mogelijkheid om tot 7 maart een gratis nestkastje aan te vragen. In de nestkastjes nestelen zich koolmezen die veel (eikenprocessie)rupsen eten.

Door het ophangen van nestkastjes in de buurt van eikenbomen, wil de gemeente Dinkelland de komst van mezen stimuleren.

"De laatste jaren zien we het aantal rupsen en de overlast hiervan toenemen", zo laat wethouder Ben Blokhuis weten over de actie. ''Dit komt mede door de verandering van het klimaat en de afname van de biodiversiteit. Als gevolg daarvan zijn er onvoldoende natuurlijke vijanden die de eikenprocessierups te lijf gaan, zoals koolmezen, vleermuizen en bepaalde soorten insecten. We hopen dat met het ophangen en de uitgifte van nestkastjes, de komst van insecten en vogels bij eikenbomen toeneemt.''

De actie geldt zolang de voorraad strekt. En die voorraad is driehonderd stuks. Per adres kan één nestkastje worden aangevraagd. Aanvragen moeten het nestkastje zelf ophangen in de (gemeentelijke) boom en ook het onderhoud is voor rekening van de aanvrager.

De kastjes zijn als bouwpakket gemaakt door deelnemers uit de sociale werkvoorziening van de Stichting Participatie Dinkelland. Deelnemers en bewoners van de Boerderijcampus Erve Meinders in Tilligte hebben de kastjes in elkaar gezet en verzorgen de verspreiding.

Inwoners van de gemeente Dinkelland kunnen een gratis nestkastje aanvragen voor een eikenboom bij de woning. Een nestkastje kan men tot 7 maart aanvragen via een website. Na uw aanmelding ontvangen de aanvragers per e-mail meer informatie.

Het adres van van de website voor het aanvragen van de nestkastjes is www.boerderijcampus.nl/nestkastje.

Meer berichten