Foto:

RouTextiel: fabrieksmeisjes op school

Oldenzaal - In 1851 werd het klooster St. Antonius gebouwd op de plek waar nu wooncomplex 't Klooster staat door de zusters Fanciscanessen van Heythuysen. In 1852 volgde een lagere school voor meisjes en het pensionaat St. Antoine voor meisjes uit rijke families, zoals Dreesmann en Brenninkmeijer.


Op 6 oktober 1890 werd een naai- en breischool geopend voor de fabrieksmeisjes van Molkenboer. De zusters kregen hiervoor 150 gulden per jaar. In 1890 had ook de firma Gelderman een fabrieksschool voor meisjes geopend. Gelderman sloot met de zusters in 1894 een 'schoolcontract' voor 100 gulden per jaar. In 1898 werden de twee fabrieksscholen bezocht door tweehonderd fabrieksmeisjes. Na werktijd en op zondagmiddag kregen de meisjes les in algemene vorming, koken, huishouden en handwerken.
In 1920 begonnen de zusters met huishoudschool Mater Dei. Er werd nu ook klassikaal dagonderwijs gegeven met kookles, wasbehandeling, verstellen en strijken. In 1954 kwam er een schoolgebouw met opleidingen tot huishoudassistente, huisnaaister, coupeuse en lerares nijverheidsakte. Daarnaast begonnen de zusters, ook werkzaam in het ziekenhuis, een verpleegstersopleiding.

Waar nu 't Klooster staat, werd in 1851 klooster St. Antonius gebouwd. De zusters kregen daarvoor een stuk grond van de familie Kistemaker. Het was laaggelegen. De pastoor vroeg aan boeren om mee te helpen het land te verhogen.

Meer berichten