Foto: Foto:

Siepelsaegh

Allemaal weer het askruisje gehaald? Per slot van rekening is het carnaval afgelopen. De bok is verbrand, dus er is as genoeg (wel op woensdag deze Siepelsaegh lezen). Benieuwd of er ook nog een klein gedeelte van de vierders gaat vasten, hetgeen van oorsprong de aanleiding voor het carnaval is.

Of de gemeente ook gaat vasten of juist een bok geschoten heeft, moeten we nog afwachten. Wat is het geval? De provincie Overijssel wil het cultuuronderwijs beter maken en daar kunnen gemeentes en schoolbesturen bij aansluiten. Op de lijst van deelnemers ontbreken de gemeente Dinkelland en de KONOT (stichting katholiek onderwijs Noordoost-Twente). Is daar een reden voor of zijn ze het gewoon vergeten aan te vragen? Tubbergen doet wel mee, dus Noaberkracht is er schijnbaar niet voor de cultuur. Of is er in onze gemeente al genoeg cultuur? Op de ene plaats iets meer dan de andere, maar toch...

Het Siepelhangen kun je ook zien als cultureel 'hoogtepunt'. Een aantal hangers kreeg een flesje bier voorgeschoteld met als 'einddatum' 2017. Die hadden hun hoogtepunt dus al gehad. Anderen bleven hangen bij prins Ignard, daar waar bier nooit over de datum gaat. De helft van Zonnedael is daardoor in elk geval niet voorzien van een echte Siepel. Het gas werd er niet meer op gehouden... Kwestie van goed sturen! Elke hanggroep heeft dus een 'stuurder' nodig.

Nog eenmaal had Jos Heerink het stuur van zijn winkelwagen vast in handen. Tijdens de carnavalsoptocht deed hij mee aan het prachtige onderdeel Zonnedael van de prinsenwijk de Mors. Het werd misschien wel zijn mooiste ereronde in zijn leven, want de trots straalde van zijn gezicht af.

Trots kunnen we opnieuw zijn op de Siepeljonkers. De jury van de grote Twentse optocht in Oldenzaal waardeerde de Ootmarsumse inzending met een achtste plaats en daar kon iedereen mee leven. Tijdens de optocht was het voor een handvol kijkers op De Mors toch wel even schrikken, want de discofluiters en hekkensluiters sloten de stoet af. Maar nog geen Siepeljonkers gezien en te bespeuren. Pakweg 10 minuten later kwam dan toch de tractor met daarachter de praalwagens en loopgroep de hoek om. 'Bomen staan in de weg', 'gewoon te laat', 'de muziek was uitgevallen' en 'sterallures' werden als mogelijke motivatie genoemd. Welke van de vier nu waar is, doet niet ter zake, zelfs de 'carnavalstrots van Ootmarsum' hoort op tijd aan te sluiten. Dat lukte onderweg wel weer en dus werd het uiteindelijk toch nog één geheel tot grote opluchting van optochtcommissievoorzitter Arjan Velthuis.

Opluchting is er ook wel op De Mors waar de lelijke hoek nabij het scoutinggebouw helemaal is ontdaan van zijn wildernis. De bedoeling is dat daar kantoor- en bedrijfsunits komen. Wat het ook wordt: Jan Haarhuis komt er dagelijks langs om te kijken naar zijn eigen nieuwe onderkomen met veel stroom en twee grommende herdershonden. Jan geeft ze zelf geen eten, da's te gevaarlijk, dat laat hij graag over aan Toon Siers.

Normaal laat het eerste damesteam van Springendal Set-Up'65 het opruimen over aan de opbouw- en afbraakploeg van de volleybalclub. Maar op carnavalszaterdag was die ploeg verre van compleet en dus staken de dames van het volleybalteam zelf de handen uit de mouwen. Na de 3-1 winst op Zwolle nog extra bonuspunten voor deze meiden. Hopelijk krijgt Sneek het kruis er op aswoensdag ook over, want dat zou de derde overwinning op rij betekenen. Fingers crossed!

Meer berichten