Foto:

Ervencoaches als wegwijzers: 'Geluk terug te brengen bij de mensen'

NO-Twente - ''Het boerenleven lijkt zo idyllisch, maar achter de staldeuren spelen soms grote vraagstukken.'' Dat zijn de woorden van de ervencoach die kan boeren en ondernemers op weg helpen in de wirwar van veranderende regelgeving, ontwikkelingen in het buitengebied, groene energie en andere vraagstukken.

De ervencoach probeert samen te zoeken naar oplossingen door te ordenen van gedachten en mogelijkheden: ''Het vinden van juiste contacten en regelingen, als een soort wegwijzer wanneer men voor keuzes staat.''

De ervencoaches hebben de afgelopen twee jaar bewezen van toegevoegde waarde te zijn, zo bleek uit de pilot in de gemeente Tubbergen. Daarom hebben de Provinciale Staten onlangs besloten meer geld beschikbaar te stellen. Zodoende kan de ervencoach in meerdere gemeenten ingezet worden.

Het team van Karin Harink en Martine van Burgsteden, ervencoaches van het eerste uur, wordt hiermee uitgebreid zodat ook erfeigenaren uit de gemeenten Losser en Dinkelland geholpen kunnen worden met een toekomst bestendig erf. De nieuwe ervencoaches zijn Armanda Lenferink uit Fleringen en Ursula Hesselink uit Nutter. Evenals Karin en Martine, hebben ook Armanda en Ursula een agrarische achtergrond en weten waarover ze praten. ''Dat maakt de gesprekken met de agrarische ondernemers vertrouwd en met kennis van zaken kunnen voeren.''

Armanda ging na haar studie aan de Hogere Landbouwschool aan het werk bij For Farmers als jongveespecialist. Daar leerde ze Christiaan Lenferink kennen. "Na de geboorte van onze dochter zijn we naar de boerderij van mijn schoonouders verhuisd", vertelt ze. "We hebben Blonde Aquitaines en Belgisch Blauwe vleesstieren en daarnaast fokken we rosé-kalveren op. Het mooie van mijn werk bij For Farmers vond ik de gesprekken met agrariërs en ondernemers om hen waar mogelijk voort te helpen. Daarom ben ik blij dat ik naast mijn werk op de boerderij aan de slag kan als ervencoach."

Ook Ursula komt van de boerderij en ging na de landbouwschool aan de slag binnen de agrarische bedrijfsbezorging. "Ik ben helaas niet getrouwd met een boer", lacht ze. "Maar als agrarisch coach ben ik nog altijd werkzaam binnen de agrarische sector. Ik vind het mooi dat ik mijn werk nu kan uitbreiden als ervencoach. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is voor agrarische ondernemers om keuzes te maken. Dat kan je alleen zelf doen, maar het werkt wel als iemand je een spiegel voorhoudt en je laat zien dat je daadwerkelijk zelf aan zet bent. Ik vind het fijn om die spiegel te zijn en op die manier een stukje geluk terug te brengen bij de mensen."

Boerin Simone Koggel van Koe Safari uit Ommen vertelt over haar keuzes binnen haar bedrijf waar ze landbouw, natuur, recreatie, educatie èn 'koelinair' met elkaar combineert. Daarnaast vertelt boerin Karin Harink, die vorig jaar haar ouderlijk melkveebedrijf verkocht om samen met haar gezin in Duitsland verder te gaan op een ander melkveebedrijf, haar verhaal. In de huidige tijd is politiek draagvlak belangrijker dan ooit voor de agrarische sector. Aan de vooravond van de provinciale verkiezingen vertelt boerin Karin van der Toorn over haar ambitie en keuze om zich verkiesbaar te stellen voor de Provinciale Staten.

Graag willen de ervencoaches in contact komen met de boerinnen uit Noordoost-Twente. Zij nodigen iedereen uit voor de boerinnenavond op dinsdag 19 maart om 20.00 uur in De Methoeve in Weerselo. Onderwerp van deze avond is 'Keuzes maken voor een Toekomstbestendig Erf, hoe doet je dat?' Er zijn die avond drie spreeksters die uitleg geven.

Meer berichten