De verhalen over wandelingenj die Eddy Oude Voshaar heeft gemaakt, zijn gebundeld. Woensdag wordt de wandelgids bij De Bloemenbeek in De Lutte gelanceerd. Foto: Brenda Klein Breukink
De verhalen over wandelingenj die Eddy Oude Voshaar heeft gemaakt, zijn gebundeld. Woensdag wordt de wandelgids bij De Bloemenbeek in De Lutte gelanceerd. Foto: Brenda Klein Breukink (Foto: )

Woensdag lancering wandelgids Eddy Oude Voshaar

Noordoost-Twente - De wandelingen die ik deur het Land van de Dinkel en het grensgebied heb gemaakt, zijn gebundeld in een heuse wandelgids. Ontmoetingen met mensen, vlinders, vogels, houtwallen, een muis, reeën, een vos, zelfs een schamel weggegooid stukje papier met krabbels die ik niet kan ontcijferen; woarom hef iemand dat weggooid en niet bewaard?


-Het Twentse dialect is zo mooi as de Dinkel wegkabbelt over de oale groond.

-Het uutzicht over het grensgebied vanaf de Austieberg.

-De boer die zo prachtig plat kon proaten dat hij zichzelf niet begreep.

-Een oma die op de flanken van de Gilderhauserweg een truitje aan het breien was. Ze zei: ''Ik weet noe nog niet woar het truitje veur is, maar ik mag zo graag breien. Op deze plek kuj zo mooi tussen het steken deur genieten van het uutzicht. En hier kuj de zanglijster zo mooi heuren zingen.''

-Een jonge speulse vos die ik aan de Bardelerweg in het veld heb zien speulen met zien stet.

Elke wandeling is vol bezienswaardigheden.

Laatst had ik veurbie De Poppe een ontmoeting met een voormalige tandarts die boer was geworden. ''Het was altijd een droom om op zo'n grote blauwe Fordtractor te rijden'', zei de boer. ''Elke dag rij ik hier rond door het grensgebied. Hier zijn nog zoveel weggetjes waar ze nog nooit een blauwe Fordtractor langs hebben zien komen. Mijn vrouw rijdt soms met me mee op de tractor. Ze vindt het zo mooi als ze zo hoog op de tractor over alles kan heen kijken.''

-Langs kristalheldere beken met goudgele oevers van het speenkruin afgewisseld met paars witte wolken bosanemonen en lelietjes-van-dalen.

-De Dinkel die als een tuinslang door Noordoost-Twente draait.

-Het Singraven met haar gouden statige laan omgeven door prachtige goudachtige eikenbomen.

-De zachte, mooie landweggetjes woar in juli en augustus de geur van de kamperfoelie mie bedwelmt.

-De sappige weiden en dalen rondom Ootmarsum.

-De zandduinen in het Lutterzand waar in de diepte de Dinkel meandert en het ijsvogeltje zicht spiegelt in het koale water.

-Het grensgebied waar je zo naar toe kunt wandelen zonder dat je eerst naar een station of luchthaven moet om in te checken.

-De roep van de koekoek.
Onlangs sprak ik met een echtpaar op de houten Dinkelbrug die speciaal voor de roep van de koekoek door het Twentse land fietsten.

-Het houten bankje in het Gildehauser Venn waar je zondagsmorgens de kerkklokken hoort uit Gildehaus, Gronau, Oldenzaal en als de wind goed staat ook die van de Sint Nicolaaskerk helemoal uut Denekamp nu eens aanzwellend dan weer wegstervend. En altied tussen hemel en aarde.

In de verte staat in een blauwe waas het Bentheimer slot waar Prins Berhard vanuut een van de vensters uut de kasteeltoren met zien verrekieker het vrouwelijke schoon bekeek. En niet alleen kieken...Tijdens de vele bezoekjes aan het romantische bergstadje net over de grens zie ik dat veul mensen daar wel wat weg hebben van ooze prins Bernhard.

Woensdag 20 maart - de eerste dag van de lente - wordt bij Landhuishotel Bloemenbeek in De Lutte het eerste exemplaar overhandigd aan Cia Kroon, de burgemeester van Losser. De wandelgids is vanaf 21 maart onder meer te koop bij Bruna en Primera in Losser, bij Brummelhuis in Denekamp en bij boekhandel Broekhuis. Bestellen kan ook: wandelgids@twentekst.nl of 06-11245611.

Meer berichten