Net als onder meer Enschede krijgt Deurningen ook een Passion. Foto: Carlo ter Ellen
Net als onder meer Enschede krijgt Deurningen ook een Passion. Foto: Carlo ter Ellen (Foto: )

Rondgang met passiekruis trekt óók door Deurningen

Deurningen - De voorbereiding voor de eerste uitvoering van de Passie Deurningen zit in de laatste fase. De Passie Deurningen is een rondgang door Deurningen.

Er is inspiratie opgedaan uit de televisiehit The Passion, waarbij voor het negende jaar op Witte Donderdag een muzikale paasvertelling wordt opgevoerd in een stad in Nederland. Het thema van dit jaar, aandacht voor elkaar, komt ook in de Deurningse editie op vrijdag 12 april naar voren.

Enkele jaren geleden is in Deurningen een werkgroep opgericht die een culturele agenda is gaan opstellen waaraan verschillende verenigingen en instellingen in Deurningen kunnen bijdragen. Deze werkgroep, Culturele Agenda Deurningen, is een onderdeel van de Stichting Dorpsbelang Deurningen.

De commissie, bestaande uit Wim Stege en Marianne Scholten, is samen met Anieta Golbach en Ellen Kiphart actief bezig gegaan om in Deurningen een rondgang te organiseren rond het lijdensverhaal van Jezus. "Dit idee borrelde al een tijdje en we zijn dan ook erg verheugd dat het er dit jaar écht van gaat komen", aldus de organisatoren.

De herinnering aan de betrokkenheid van buurtschappen, verenigingen en bedrijven bij het jubileum 350-jaar Deurningen in 2015 is voor hen de motivatie dat ook dit project een kans van slagen heeft. Zo werd gestart met een eerste brainstormsessie. Bij de rondgang door het dorp staat de Deurningse mentaliteit 'met mekaar veur mekaar' centraal. De commissie was het gauw eens: diverse groepen en verenigingen op culturele gebied werden uitgenodigd voor een verkennend gesprek.

Iedereen was enthousiast en allemaal zegden ze hun medewerking toe. "Dan ben je als commissie wel blij", zegt Wim Stege. "We hebben als werkgroep een globaal plan gemaakt waarbij uiteindelijk op verschillende plekken in het dorp een statie van het lijdensverhaal van Jezus wordt neergezet." Hierbij heeft elke groep de ruimte om haar eigen invulling, in een eigentijdse setting, te geven aan de betreffende statie. De groepen die medewerking verlenen op de verschillende locaties zijn basisschool Willibrordus, het heren- en dameskoor, toneelvereniging de Plaank'n Spöllers, de dansmarietjes, themakoor Cantate, het Kanjerkoor en de St. Plechelmusharmonie.

Wim Stege vervolgt: "We willen niet te veel verklappen, maar als voorbeeld noemen we de Plaank'n Spöllers die een Tableau Vivant, een stilleven, uit gaan uitbeelden van de statie van de wenende vrouwen. Elke groep geeft hierbij een inleiding bij hun eigen statie. Het Pastoresteam van Plechelmusparochie zal de Passie Deurningen openen."

Golbach vervolgt: "Het mooie is dat we een grote verscheidenheid aan optredens hebben; van modern tot traditioneel met medewerking van jong tot oud. Daarnaast is er een geweldige medewerking vanuit de gehele dorpsgemeenschap, want het grote kruis dat voor in de rondgang wordt gedragen, wordt gemaakt door de technische commissie van carnavalsvereniging De Nettelkörnkes. Dit kruis, van 4 bij 2 meter, wordt onder meer gedragen door leden van oudere jongeren carnavalsvereniging de Fruitige Dwarskörnkes en de EHBO. Ook De Zonnebloem en Stichting Welzijn Ouderen dragen hun steentje bij. Oudere dorpsgenoten die niet in staat zijn om mee te lopen, kunnen zich bij hen opgeven. Er wordt dan gezorgd voor rolstoelen en begeleiders die deze mensen in de rolstoelen begeleiden. Wij als organisatie prijzen hoeveel mensen helpen met de voorbereidingen en straks tijdens de Passie Deurningen al hebben toegezegd mee te lopen of hun bijdrage te leveren. Natuurlijk hopen we dat veel inwoners en andere belangstellenden meelopen of langs de route van de Passie Deurningen staan. De rondgang zal ongeveer een uur duren zodat jong en oud de rondgang mee kan beleven.''

De Passie Deurningen start om 19.00 uur bij basisschool Willibrordus. Van daaruit zal, voorafgegaan door het grote kruis, de stoet vertrekken. De vier locaties waar staties uitgebeeld worden zijn de basisschool aan het begin van de rondgang, vervolgens sportvelden van DSVD en de Put. De rondgang 'met het dorp door het dorp' eindigt bij de St. Plechelmuskerk. Naderhand is er gelegenheid om een kopje koffie of een glaasje ranja te drinken in het parochiehuis.

Meer berichten