Foto:

RouTextiel: landgoed het Beernink

Gerrit Johan Poerink kocht landgoed het Beernink in 1933. Poerink was firmant/directeur van Textielfabriek van Heek NV (Schuttersveld) in Enschede. Hij was groot paardenliefhebber. Op erve Beernink kwam daarom een stoeterijj. Hier werden raszuivere luxe paarden gefokt. Pachter Albertus Lentfert ontving Poerink drie keer per week op erve Beernink. Poerink werd het 'heerken' genoemd omdat hij er altijd keurig uitzag. Zijn adviseur Herman Beunk was paardentrainer.
Na de thee, geserveerd door de meid of de boerin, werd er paard gereden. Hiervoor werd alles in gereedheid gebracht door Albertus Lentfert en een knecht. Op concoursen, met disciplines als springen en tweespandressuur, stonden de paarden van Poerink vaak aan kop.

De textielfabrikant Gerrit Johan Poerink was eigenaar van het nabij erve Beernink gelegen café Verzicht. Bij mooi weer was he ter druk. Uitbater Veldhuis uit Oldenzaal kreeg vooral in de weekenden veel wandelaars en dagjesmensen op bezoek. Vlakbij het café stond de 'Preakstool'. Hier dronk men limonade en at men een boterhammetje met gratis uitzicht over het Dinkeldal. Bij helder weer is kasteel Bentheim te zien. De 'Preekstole' is in 2009 in ere hersteld.

Meer berichten