Een van de local heroes in Oldenzaal is Jules Bilous. Hij is de eigenaar van Wijnkelder XL Foto: Kitty de Bot - Sjiek Photo & Film
Een van de local heroes in Oldenzaal is Jules Bilous. Hij is de eigenaar van Wijnkelder XL Foto: Kitty de Bot - Sjiek Photo & Film (Foto: Kitty de Bot)

Local Heroes: Wijnkelder XL

Oldenzaal - Wat Oldenzaal uniek maakt, is dat er veel exclusieve zaken zijn waarbij de eigenaar zelf in de winkel staat. In deze rubriek vertellen de local heroes het verhaal achter de Oldenzaalse binnenstad. Dit keer heeft dé Weekkrant Noordoost-Twente gesproken met Jules Bilous. Hij is de trotse eigenaar van Wijnkelder XL aan het Sint Plechelmusplein 20.

Wat is het verhaal achter de Wijnkelder XL?
Jules: "Ik was kok in Parijs, maar toen mijn dochter werd geboren wilde ik in Nederland aan de slag. Het enige waar ik verstand van heb is, geur, kleur en smaak en daarom ben ik toen een wijnhandel begonnen. Sinds 2010 zit ik op deze plek gevestigd. Daarvoor heb ik vijf jaar op de Deurningerstraat gezeten. Ik ben een Oldenzaler, dus voor mij was het de meest logische keuze om in deze stad een winkel te beginnen. Mensen kunnen hier terecht voor wijn. Ik heb een wijnspeciaalzaak. Ik heb zo'n kleine vierhonderd soorten wijn liggen. De hoofdmoot komt uit Italië, maar ik verkoop ook wijnen uit Frankrijk, Australië, Argentinië, Spanje, Portugal, enzovoorts. Daarnaast geef ik ook proeverijen op locatie en heb ik een webshop."

Jules, kun je vertellen wat Oldenzaal voor jou zo bijzonder maakt?
Jules: "Ik ben hier geboren en opgegroeid, dus dan heb je er sowieso een binding mee. Dan ken je hier iedereen. In de zomer is de Groote Markt met al die terrassen een mooie trekpleister. Dat vinden de toeristen ook leuk: dat je echt een pleintje-pleintje hebt met allemaal horeca erom heen met goeie eettentjes. In de winter zijn de winkelcentra fijn om in te winkelen. Daarnaast hebben we natuurlijk een aantal mooie monumenten."

Heb je nog een tip voor Oldenzaal?
Jules: "Ik heb daar wel ideeën over, maar dat is niet genoeg. We moeten een idee hebben waar iedereen in de binnenstad z'n schouders onder gaat zetten. Ondernemers moeten in het grotere geheel denken. Doe het goed, of doe het niet."

Meer weten over de Wijnkelder XL? Loop binnen aan het Sint Plechelmusplein 20 in Oldenzaal of kijk op de website van Wijnkelder XL: www.dewijnkelderxl.nl.

Meer berichten